| MLEKO NA JEDILNIKU | |
Objavljeno: 29 Feb 2008 11:26 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
Zastavljam zelo resno vprašanje, ker sem ravno danes prebrala, da homogenizirano mleko (sterilizirano, trajno, alpsko) ni zdravo. Če hočem imeti kaj od mleka (kalcij in vitamine) moram piti in jesti pastirizirano, če ne že kar sveže kravje mleko.
Če je to vse res, kako pa pridem do svežega kravjega mleka drugače, kot da grem na kmetijo, kjer imajo krave?
Po koliko se prodaja tako mleko na kmetijah?
Maja |
|
|
|
|
Objavljeno: 01 Mar 2008 06:30 |
|
|
Paco |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:09 | Prispevkov | 197 | Kraj | Levo od ljubljane |
|
|
|
|
|
|
|
Lahko tudi kupiš kravico, jo hraniš in pojiš, potem pa jo pomolzeš in sveže mleko je tu!
Kar ti pa ostane prodaš GPZ-ju! Pa boš imela svežega mlekca dovolj, pa še kaj denarčkov bo priteklo! |
|
_________________ TOMO VINKOVIĆ FOREWER |
|
|
|
Objavljeno: 01 Mar 2008 10:04 |
|
|
Sine |
Administrator foruma |
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 16:45 | Prispevkov | 986 | Kraj | Domžale |
|
|
|
|
|
|
|
Glej Paco, kaj pa če bejba stanuje v bloku??? Naj dnevno sobi spremeni v štalco??? |
|
_________________ ADMIN MA VAS RAD |
|
|
|
Objavljeno: 01 Mar 2008 19:29 |
|
|
SEBE |
|
|
|
Pridružen/-a | 03.01. 2008, 18:54 | Prispevkov | 123 |
|
|
|
|
|
|
|
Sveže, nepasterizirano kravje mleko za zdaj, kot nam je znano, lahko dobijo vsak dan samo prebivalci Litije, ker je tam en podjeten kmet že pred leti začel z razvozom le tega po naselju. Drugače pa boš morala vzeti kanglico ali steklenico in poiskati kmetijo v svoji bližini, če ti ga bodo prodali.
Cena?
Se bomo pozanimali in objavili.
Sebe |
|
|
|
|
Objavljeno: 02 Mar 2008 06:13 |
|
|
Sine |
Administrator foruma |
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 16:45 | Prispevkov | 986 | Kraj | Domžale |
|
|
|
|
|
|
|
Tudi po Škofji loki, se prevaža en kmetič in prodaja mleko na kanglice. Menda so ljudje zadovoljni z njim. |
|
_________________ ADMIN MA VAS RAD |
|
|
|
Objavljeno: 03 Mar 2008 19:54 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
Hočem vedeti, kakšna je cena za liter takega mleka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No, bo kaj?
Maja [/b] |
|
|
|
|
Objavljeno: 04 Mar 2008 15:45 |
|
|
SEBE |
|
|
|
Pridružen/-a | 03.01. 2008, 18:54 | Prispevkov | 123 |
|
|
|
|
|
|
|
maja je napisal/a: |
Hočem vedeti, kakšna je cena za liter takega mleka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No, bo kaj?
Maja [/b] |
CENA MLEKA NA KMETIJI JE 50 centov za liter, v Litiji, z dostavo pred blok pa 60 centov za liter!
Sebe |
|
|
|
|
Objavljeno: 24 Mar 2008 18:23 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
SEBE je napisal/a: |
maja je napisal/a: |
Hočem vedeti, kakšna je cena za liter takega mleka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No, bo kaj?
Maja [/b] |
CENA MLEKA NA KMETIJI JE 50 centov za liter, v Litiji, z dostavo pred blok pa 60 centov za liter!
Sebe |
Drži! Cena je 50 centov pri nas, ampak z lastno dostavo.
Maja |
|
|
|
|
| | |
Objavljeno: 11 Apr 2008 12:40 |
|
|
matiazek |
|
|
|
Pridružen/-a | 10.04. 2008, 11:30 | Prispevkov | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Kopirano iz nekega drugega foruma, zanimivo branje. Malo me zanimajo komentarji...
Lep dan želim,
matiazek
Predvsem sem hotel povedati to, da sem v Ljubljanskih mlekarnah na lastne oči videl, da se mlečni izdelki delajo iz svežega mleka in ne tako kot pri večini najbolj oglaševanih proizvajalcev (npr. Danone), kjer uporabljajomlečni koncentrat, mleko v prahu itd.
Ne maram sicer polemizirati ampak tole je malo preveč demagoško. Kako misliš oropano vsega naravnega? V navadnem mleku ni nobenih umetnih dodatkov, vse, kar je v njem je naravnega. Edino, kar je mleku odvzetega, je smetana, ki se porabi za izdelavo putra, smetane, sirov... Smetano so odvzemali mleku že pred stoletji enako počnejo tudi na ekoloških kmetijah (tudi tam sir in maslo ne zrasteta na drevesu). Če je to vse, kar je vredno v mleku, najbolje da po maratonu poješ en puter in ga poplakneš z dvema smetanama.
Nad mlekom se tudi ne izvaja nekih nasilnih postopkov. V mlekarni se ga niti ne zavre, pač pa le segreje na 80 stopinj. Kot že rečeno, edini nenaravni postopek (po moje čisto nepotreben) je homogenizacija, ki je lahko za koga sporen.
Če kdo meni, da kravja mleko ni primerna hrana za ljudi, pač pa za teleta, je to bolj filozofsko vprašanje, ali pa osebna odločitev s katero nima smisla polemizirati. Če pa kdo trdi, da je navadno mleko Ljubljanskih mlekarn (najbrž tudi drugih) drugačno od tistega, ki ga kupi pri kmetu, pa očitno ne pozna resnice. Kvaliteta mleka sicer lahko variira v odvisnosti od hrane krave, načina reje, pasme goveda, počutja krave, časa od poroda, higiene in obsega odvzemanja smetane. Žal mlekarne kvaliteto in ceno odkupa določajo le s čistostjo mleka in količino maščobe, ne pa tudi po okusu, ekološki predelavi itd. |
|
|
|
|
| | |
Objavljeno: 11 Apr 2008 13:42 |
|
|
matiazek |
|
|
|
Pridružen/-a | 10.04. 2008, 11:30 | Prispevkov | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Še nekaj o mleku iz drugega foruma, na nekaj stavkov bi se lahko obesil, bom malo počakal.
Sam prav tako mislim, da je mleko dobro živilo, čeprav ne vsako. Ali pa tako, obstajajo slabša in boljša mleka. Prav tako sledim napotkom medicine, da je treba uživati čimmanj hrane živalskega izvora in povečevati delež surovega sadja in zelenjave. Tudi pri sadju in zelenjavi pa obstaja boljše in slabše. Trudim se priti do čimveč boljšega. Vedno to seveda ne uspeva.
Homogenizacijo sedaj pustimo ob strani. Za večino je sprejemljiva in bodo pač pili homogenizirano mleko. Jaz ga ne bom, ker s homogenizacijo ne dobim nič, lahko pa precej izgubim. Ampak pustimo to.
Najboljše mleko je mleko krav, ki se pasejo na prostem, na travnikih, ki niso tretirana s kemičnimi sredstvi in gnojena z umetnimi gnojili, pozimi pa s krmo, ki je pridelana na zdravih površinah. Takšnih krav ni treba cepiti in tako v mleku tudi ni sledov zdravil. Ta gotovo ne vplivajo blagodejno na naše zdravje. Takšnega mleka je malo in je do njega težko priti. Jaz dobim le približek tega, ker se kravi hranita s sicer zdravo krmo, nista pa na prostem, vendar sta samo dve v relativno velikem hlevu. Kmet krmi ne dodaja nobenih dodatkov za večjo mlečnost, ali za doseganje drugih efektov pri mleku. Je pa jih več. Mleko uživam surovo in edina resnejša nevarnost, ki mi grozi je, da se okužim z listerio. V dveh letih se še nisem in mi tudi ni znan primer, sa se v Sloveniji v zadnjem času kdo bi. Vendar je listeria vsepovsod okoli nas in je lahko tudi v narezanem sadju, zelenjavi in nasploh v toplotno neobdelani hrani. Mleko tako ni nič bolj nevarno, kar se lsiterie tiče. Do drugih okužb ob normalni higieni dandanes več ne prihaja. Na tržišču se dobijo siri narejeni iz surovega mleka, ki so sicer zelo dragi, tudi tri do štirikrat dražji od sirov iz pasteriziranega mleka. Takšne sire je po naših predpisih dovoljeno prodajati v prosti prodaji, kljub temu, da tudi preko njih lahko pride do okužb. Vendar je ta možnost tako majhna, da se po moji oceni splača ignorirati. Korist je večja od tveganja.
Alpsko mleko je po moji oceni najslabše mleko. Če ga pijete v glavnem zaradi beljakovin, če vas ne motijo pasti homogenizacije, potem je to lahko celo sprejemljivo živilo. Vendar ima zelo malo skupnega z najboljšim mlekom. Ero je sicer malo pretiral, ko je rekel, da takšno mleko oropano vsega, kar je naravno v njem. To gotovo ni v celoti res, je pa precej blizu temu. Alpsko mleko povečini prihaja iz velikih farm, kjer je vsaka krava tovarna za pridelavo mleka (danes sem se pogovarjal z vodjo obrata Ljubljanskih mlekarn v Mariboru in je uporabila točno ta izraz) in je točno izračunano kaj mora ta krava dnevno pojesti, da dobijo mleko z željenimi lastnostmi. In zelo veliko tega krava dobi iz umetnih dodatkov naravni krmi. Zdravniki uradne medicine danes že govorijo o tem, da umetni dodatki niso dobri in da posredno slabo vplivajo na zdravje ljudi. To menda ni sporno. Zaradi zmanjševanja stroškov živijo krave v velikem številu na majhnem prostoru. Živinozdravniki s svojimi medikamenti so na takih farmah pogosti gostje in te krave dobijo kar precejšne odmerke zdravil. Rizik pred kakšno epidemijo v hlevu je prevelik. Takšno mleko pa potem Ljubljanske mlekarne sterilizirajo pri 140 stopinjah celzija. Spet pustimo ob strani homogenizacijo. Vendar je 140 stopinj tako visoka temperatura, da ji uide le malo vitaminov in encimov. Ravno ti pa delajo hrano živo. Živilo, ki je brez vitaminov in encimov je mnogo manj vredno, mrtvo živilo.
Pasterizirano, nehomogenizirano mleko pa je nekje vmes. Pasterizacija se v mlečni industriji začne pri 71 stopinjah, običajno pa pasterizirajo pri 75. V tem mleku verjetno ostane nekaj več kot v alpskem.
Tudi zgoraj omenjena sogovornica (prav gotovo strokovnjakinja), je mnenja, da je tako imenovano alpsko mleko najbolj osiromašeno mleko in da je surovo mleko zdravih krav iz zdravega okolja najmanj okrnjeno.
Ona ga sicer ne bi pila surovega, ker se boji listerie. Ko sem jo vprašal ali je slišala za koga, ki se je okužila z listerio je rekla, da ni.
Namerno nisem uporabljal izraza škodljivo, ker smo na to nekak občutljivi in takoj pomislimo, da nekdo posega v našo prehrano in nam nekaj vsiljuje. Na tem forumu pogosto enačimo drugačno mnenje z vsiljevanjem (pri pogovorih o prehrani). Ampak, če nas že uradna medicina zadnje čase svari pred umetnimi dodatki v prehrani in pravi da so zdravju dolgoročno škodljivi, potem je mleko iz velikih farm, kjer je krava tovarna za izdelavo mleka, dolgoročno škodljivo.
Vsi nimajo možnosti izbire med mlekom iz trgovine in zdravim mlekom od kmeta. Mnogi pa jo imamo. In strah pred okužbami s surovim mlekom ( v enem prejšnem postu mi je nekdo navedel celo vrsto okužb, ki da mi grozijo) je le propagandna poteza prehrambene industrije.
Sam sem desetletja pil alpsko mleko in vam povem. Ni ga bilo boljšega. Skoraj liter na dan sem ga popil. Moral bi biti poln kalcija. Pa me je tako zvilo, da se ponoči v postelji nisem mogel obrniti. Zjutraj sem si čevlje zavezoval sedeč na nizkem stolčku. Zdaj pijem samo surovega. Slabo leto je bilo potrebno in teh težav skoraj da nimam več. Sicer sem opustil še nekaj drugih stvari ( s tem vas ne bom moril, ker vsi pokate od zdravja) ampak mislim, da je alpsko mleko dalo mojemu artritisu en soliden, če ne odločilen prospevek.
Edo-brko, čestitke k dobremu zdravju. Lahko da posledic ne boš čutil nikoli in to ti seveda iskreno želim. Če pa bi kdaj zavil v zdravniške čakalnice pa bi videl množice pivcev alpskega mleka, zvitih kot črke c. Res je, mnogi težavam uidejo in vsi smo med upajočimi. Ampak mnogim se ne izide. Imajo pa možnost izbire. Ali pa tudi ne. Mlekarska industrija je v propagando vložila ogromno denarja. Vsak dan nas bombardira s trditvami kako ne moremo brez mleka, o belih zakladih zelene doline, alpsko mleko je skratka najboljši artikel naših mlekarn. In če to polsušaš vsak dan, ni hudič da ne bi verjel. Pa je res tako? |
|
|
|
|
| | |
Objavljeno: 25 Apr 2008 10:12 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
Ja Matajzek - mleko je res posebna hrana. Problem je, da s to moredno predelavo veliko izgubi, dobi pa ogromno umetnega v vsebino. Zato so mi pa italijanski izdelki tako všeč - čim bolj iz svežega mleka, dodajmo pa potem sami olje, baziliko, sol, poper ali pa marmelad (ne pa umetnih podsladkov in ne vem kakne ACI in tako naprej).
Na žalost se danes ljudje ne znajo več zdravo hraniti, ker so vse reklame speljane na lepo, sladko, slano,.....
Maja |
|
|
|
|
| Re: MLEKO NA JEDILNIKU | |
Objavljeno: 02 Nov 2008 17:23 |
|
|
Deželan |
|
|
|
Pridružen/-a | 06.01. 2008, 15:58 | Prispevkov | 202 | Kraj | Slovenija |
|
|
|
|
|
|
|
maja je napisal/a: |
Zastavljam zelo resno vprašanje, ker sem ravno danes prebrala, da homogenizirano mleko (sterilizirano, trajno, alpsko) ni zdravo. Če hočem imeti kaj od mleka (kalcij in vitamine) moram piti in jesti pastirizirano, če ne že kar sveže kravje mleko.
Če je to vse res, kako pa pridem do svežega kravjega mleka drugače, kot da grem na kmetijo, kjer imajo krave?
Po koliko se prodaja tako mleko na kmetijah?
Maja |
na kratko o tem :: www.s12.si/component/option,com_seyret/Itemid,61/task,videodirectlink/id,513/ |
|
_________________ Izgube določajo dobiček, |
|
|
|
| Re: MLEKO NA JEDILNIKU | |
Objavljeno: 29 Nov 2008 20:35 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
Deželan je napisal/a: |
maja je napisal/a: |
Zastavljam zelo resno vprašanje, ker sem ravno danes prebrala, da homogenizirano mleko (sterilizirano, trajno, alpsko) ni zdravo. Če hočem imeti kaj od mleka (kalcij in vitamine) moram piti in jesti pastirizirano, če ne že kar sveže kravje mleko.
Če je to vse res, kako pa pridem do svežega kravjega mleka drugače, kot da grem na kmetijo, kjer imajo krave?
Po koliko se prodaja tako mleko na kmetijah?
Maja |
na kratko o tem :: www.s12.si/component/option,com_seyret/Itemid,61/task,videodirectlink/id,513/ |
Odlična prispevek o mleku. Žal sem danes uspela videti, da si ga je ogledalo šele nekaj več kot 5000 gledalcev. Tako je to, kot je rekla Lončarjeva - očitno nas zdravje še ni dovolj stisnilo.
Maja |
|
|
|
|
| Re: MLEKO NA JEDILNIKU | |
Objavljeno: 30 Jul 2009 22:08 |
|
|
Deželan |
|
|
|
Pridružen/-a | 06.01. 2008, 15:58 | Prispevkov | 202 | Kraj | Slovenija |
|
|
|
|
|
|
|
maja je napisal/a: |
Deželan je napisal/a: |
maja je napisal/a: |
Zastavljam zelo resno vprašanje, ker sem ravno danes prebrala, da homogenizirano mleko (sterilizirano, trajno, alpsko) ni zdravo. Če hočem imeti kaj od mleka (kalcij in vitamine) moram piti in jesti pastirizirano, če ne že kar sveže kravje mleko.
Če je to vse res, kako pa pridem do svežega kravjega mleka drugače, kot da grem na kmetijo, kjer imajo krave?
Po koliko se prodaja tako mleko na kmetijah?
Maja |
na kratko o tem :: www.s12.si/component/option,com_seyret/Itemid,61/task,videodirectlink/id,513/ |
Odlična prispevek o mleku. Žal sem danes uspela videti, da si ga je ogledalo šele nekaj več kot 5000 gledalcev. Tako je to, kot je rekla Lončarjeva - očitno nas zdravje še ni dovolj stisnilo.
Maja |
pa tako so se potrudili ko so pisali tole
http://drinkitup.europa.eu/index.php?id=11&L=18
|
|
_________________ Izgube določajo dobiček, |
|
|
|
| | |
Objavljeno: 31 Jul 2009 16:18 |
|
|
Duje |
|
|
|
Pridružen/-a | 13.11. 2008, 17:18 | Prispevkov | 115 |
|
|
|
|
|
|
|
Sine je napisal/a: |
Tudi po Škofji loki, se prevaža en kmetič in prodaja mleko na kanglice. Menda so ljudje zadovoljni z njim. |
Ko sem izvedl, da mleko "prideluje" krava, sem ga nehal piti. (seveda bil sem še zelo majhen) tudi danes ga nimam rad, jem pa vse izdelke iz mleka. Ne vem, kako bi se po tolikih letih navadil na nepredelano mleko!?
Pozdrav
Duje |
|
|
|
|
Glas dežele Seznam forumov » Mleko
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|