| JAZ BI KROFE | |
Objavljeno: 09 Feb 2009 16:58 |
|
|
Toneto |
|
|
|
Pridružen/-a | 15.12. 2007, 20:57 | Prispevkov | 29 |
|
|
|
|
|
|
|
Sem včeraj predlagal moji, da bi naredla krofe letos za Pusta. Pa pravi da je prekomplicirano, da bo rajši scvrla flancate. Kaj ko bi ji našli kakšen ne preveč kompliciran recept. PA MARMELADO hočem imeti notri!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
| Re: JAZ BI KROFE | |
Objavljeno: 11 Feb 2009 14:47 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
Toneto je napisal/a: |
Sem včeraj predlagal moji, da bi naredla krofe letos za Pusta. Pa pravi da je prekomplicirano, da bo rajši scvrla flancate. Kaj ko bi ji našli kakšen ne preveč kompliciran recept. PA MARMELADO hočem imeti notri!!!!!!!!!!!
|
Mogoče bi moral pa ženo zamenjati, ne pa da ji zbiraš recepte!
Maja |
|
|
|
|
| | |
Objavljeno: 14 Feb 2009 06:43 |
|
|
Sine |
Administrator foruma |
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 16:45 | Prispevkov | 986 | Kraj | Domžale |
|
|
|
|
|
|
|
Ali pa pobrskaj po arhivu Galasa dežele!!
-Lej takole lani je zapisala recept Darinka !
Pa le še ženo tu in tam "spusti" v časopis, pa boš boljše jedel!
Pred nami je praznovanje pusta, ki bo letos 5. februarja. Ta pisan in
zanimiv praznik je povezan s pradavnimi običaji, ko so ljudje še častili
demone in različna božanstva, saj si niso znali pojasniti vseh naravnih
pojavov. Verjeli so, da naravi pomagajo tako, da se našemijo v hrupne
in strašljive maske, ter da lahko s tem prepodijo zle zimske duhove in
prikličejo pomlad. Je pa to premakljiv praznik, ker je neposredno povezan
z veliko nočjo, ki jo praznujemo v nedeljo po prvi polni pomladni
luni. Pust je 40 dni pred veliko nočjo, vedno v torek, ker se post začne na
pepelnično sredo.
Običaji so ljudem, saj takrat še ni bilo trgovin za vsakim vogalom,
predpisovali tudi obredno hrano, začelo pa se je v četrtek pred pustom,
ob »malem pustu« ali na »debeli četrtek«. Jedilniki so seveda tesno povezani
s posameznimi kraji. Sama se spomnim, da je stara mama za ta
dan pripravila prekajeno spodnjo čeljust ali svinjski rilec s kuhanim ječmenom
(imenovanim tudi ričet). V vodi, v kateri je kuhala čeljust, je
zakuhala kašo in potem dodala krompir ter zeljno solato. Na mizi pa je
bila tudi potica s kuhano kašo in narezanim suhim mesom. Z največjimi
pričakovanji pa smo otroci čakali nedeljo, ko je spekla potico ter scvrla
kvašene in krhke fl ancate, ki so morali zdržati do torka, ko so na mizo
prišli krofi . Slednje so delili pustnim šemam, ki so prihajale na obisk tisti
dan, a le po enega, četudi jih je bilo več v skupini. Pred davnimi leti je bilo
zapovedano, da se je na pusta treba najesti, potem pa zategniti pas. Obilna
pojedina je bila tudi obet, da bo drevje dobro obrodilo, da bodo kokoši
nesle jajca in da bodo dekleta našla ženina. Po torkovem obilju je prišla
pepelnična sreda in z njo štiridesetdnevni strogi post, pa ne le za meso,
ampak tudi večino drugih jedi.
Danes je seveda marsikaj drugače in postijo se le še redki. Pa vendar
nam tudi sodobne smernice prehrane dopovedujejo, da je bolje jesti
malo – posebno še v predspomladanskem času. Če namreč to upoštevamo,
nimamo velikih težav s pomladansko utrujenostjo, pa tudi z drugimi
boleznimi sodobnega časa ne. Kljub vsemu vam ponujamo recept
za pustne krofe, ki bodo zagotovo imeli »krancel«. Uspeli vam bodo,
tudi če niste najbolj vešči tega dela, saj so nam ga zaupale mnoge nosilke
znaka kakovosti, ki jih podeljujejo na ocenjevanju dobrot slovenskih
kmetij na Ptuju.
Krofi
Sestavine: 1 kg moke (pol ostre, pol mehke), 10 rumenjakov, 1,6 dl olja, 8
dag sladkorja, 4 dag kvasa, ½ l mleka, limonina lupina, dva ščepa soli, malo
ruma, olje za cvrtje, marelična marmelada, sladkor za posip.
V posodo presejemo dobro premešani ostro in mehko moko. V sredini
naredimo jamico, vanjo pa nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in
zalijemo z nekaj mlačnega mleka. To premešamo in pustimo vzhajati približno
deset minut, nato ga premešamo in vlijemo že prej v drugi posodi
premešane sladkor in rumenjake, čemur smo dodali še naribano limonino
lupino, mlačno mleko in dve žlici ruma. Ko to premešamo z malo moke,
dodamo tudi dva ščepa soli in hitro zgnetemo mehko, voljno testo. Tega
potem damo vzhajati, da naraste na dvojno količino, in preden ga stresemo
na pomokan prtič, ga v posodi dobro pretresemo. Lahko pa, če se
nam mudi, to opustimo (krofi bodo tako sicer še vedo odlični, le nekoliko
manj rahli bodo) in na prtiču testo razvaljamo na dobra dva centimetra
debeline. Vzamemo model in izrežemo kroge ter jih pustimo vzhajati pol
ure na eni in 20 minut na drugi strani.
Olje segrejemo na približno 180 ºC, torej ne sme biti prevroče. Polagamo
jih v olje z vzhajano stranjo in takoj pokrijemo. Ko se naredi »krancel«
in je spodnja stran zlato rumena, posodo odkrijemo ter jih popečemo na
drugi strani. Če imamo fritezo, jih cvremo še bolj enostavno. Ko so zlato
rumeno zapečeni tudi na drugi strani, jih s penovko previdno poberemo
iz olja in odcedimo na vpojnem papirju ter napolnimo z marmelado (če
je pregosta, vanjo dolijemo malo vode in razgrejemo na zmernem ognju).
Ko so krofi že precej ohlajeni, jih potresemo s sladkornim posipom.
Krofi s čokolado
Krofe pripravi po zgornjem navodilu
Polnilo:
eurokrem ali nutella
Glazura:
10 dkg jedilne čokolade
4 dkg margarine
1 žlica olja za lesk.
Vse sestavine nad soparo toliko časa
mešaj, da nastane gladka krema.
Polovico krofa omočiš v vročo kremo |
|
_________________ ADMIN MA VAS RAD |
|
|
|
| Re: JAZ BI KROFE | |
Objavljeno: 14 Feb 2012 13:23 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
Toneto je napisal/a: |
Sem včeraj predlagal moji, da bi naredla krofe letos za Pusta. Pa pravi da je prekomplicirano, da bo rajši scvrla flancate. Kaj ko bi ji našli kakšen ne preveč kompliciran recept. PA MARMELADO hočem imeti notri!!!!!!!!!!!
|
No, zdaj lahko dobiš recept tudi na: http://www.glasdezele.si/articles/2012/pustni-krofi in to tiste z marmelado.
Dober tek |
|
|
|
|
Glas dežele Seznam forumov » Njamiiiii.. kaj bomo danes dobrega skuhali????
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|