Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Njamiiiii.. kaj bomo danes dobrega skuhali???? » Rožmarin
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
Rožmarin
PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2010 14:57 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Rožmarin
Ko zadiši po zimi, nam tekne krepkejša hrana, če je le mogoče, ne brez mesnin in mastnin.
V številnih jedeh je zelo dobrodošlo začimbno zelišče rožmarin, ki ga uporabljamo svežega ali posušenega. Je imenitna dišavnica, ki s svojo bogato »sredozemsko« aromo vpliva tudi na boljše razpoloženje.
Dario Cortese, tor, 26.01.2010 12:19



Rožmarin je nepogrešljiva sestavina začimbne mešanice za pripravo raznih pečenk.
foto: Dario Cortese

* Rožmarin je nepogrešljiva sestavina začimbne mešanice za pripravo raznih pečenk.
* Rožmarinove liste lahko v toplejših krajih nabiramo vse leto, drugod rastlino gojimo v posodah oziroma uporabljamo njene posušene liste.





Ta vednozeleni grm je doma v Sredozemlju, kjer se na naravnih rastiščih razbohoti kar do dva metra v višino in skoraj toliko v širino. Pri nas ga največkrat srečamo na Primorskem, kjer ga sadijo za okras. Ker ga je v jedeh in pijačah hitro dovolj, ga ne potrebujemo veliko, prijetno pa je, če je vedno pri roki, saj se odlično obnese v slanih in sladkih jedeh ter pri pripravi pijač. Zato ni odveč, da sadiko rožmarina posadimo v vrtu, in sicer na prisojno, toplo mesto, po možnosti ob zidu. Ker razen na Primorskem navadno ne prezimi, ga jeseni presadimo v posodo ali ga sploh gojimo v posodi, ki jo čez zimo prenesemo v hišo in imamo to nadvse aromatično zelišče dobesedno vedno pri roki. Rožmarin razmnožujemo s potaknjenci, ki jih damo v zemljo sredi poletja oziroma spomladi kupimo sadike.

Za začinjanje in v zdravilne namene vse leto nabiramo poganjke s čvrstimi suličastimi listi in jih uporabimo sveže ali posušene. Posušimo poganjke z vejicami vred, zatem liste osmukamo in jih enako kakor druga zelišča hranimo v zaprtih steklenih kozarcih na temnem mestu.


Za zdravje

Rožmarin je znan kot začimbna dišavnica, a tudi kot zdravilna rastlina z močnim učinkom na skoraj vse telo. Vsebuje kompleksno sestavljeno eterično olje, zaradi katerega deluje razkuževalno in protivnetno, njegova druga pomembna skupina sestavin pa so flavonoidi, ki zaradi antioksidacijskih lastnosti postavljajo rožmarin prav v vrh rastlin, ki ščitijo pred civilizacijskimi boleznimi. Je splošno krepčilen: kot poparek ali kot začimba izboljšuje telesno počutje, saj spodbuja delovanje različnih organov, učinkuje pa tudi na našo duševnost in ob redni, a ne pretirani rabi, krepi živce in prispeva k boljšemu razpoloženju. Poleg tega krepi srce in dobro vpliva na krvni obtok in prekrvitev. Izboljšuje prebavo, pospešuje delovanje žolčnika in prebavo maščob. Tudi dihalne poti so mu hvaležne, saj jih razkužuje in ob okužbah olajšuje izločanje sluzi in izkašljevanje, grgranje poparka pa lajša težave z vnetim žrelom in grlom. Nič manj učinkovit ni kar zadeva izločanje, saj spodbuja delovanje sečil in izločanje presnovkov iz telesa. Po drugi strani v prevelikih odmerkih draži vse organe, ki jih sicer podpira pri delovanju. Med drugim lahko celo sproži splav, zato z rožmarinom ne pretiravajmo in ga uživajmo zmerno, a zaradi številnih dobrodejnosti tudi redno.


V kuhinji

Naj z rožmarinom počnemo vse mogoče, se njegova aroma odlično ohrani v še tako kuhanih ali pečenih jedeh oziroma prav v teh primerih šele res pride do izraza. Pravilo, ki ga imamo ves čas pred očmi ali natančneje v prstih, je, da ne odmerjamo preveč tega aromatičnega drobižja; že ščepec drobno zrezanih svežih ali zdrobljenih suhih listov je navadno več kakor dovolj za pripravo jedi za eno do dve osebi.

Rožmarin je klasična dišavnica za začinjanje pečene jagnjetine, vendar se njegova aroma odlično obnese tudi pri drugem pečenem mesu. Je dobrodošla začimba za pečen krompir, juhe in enolončnice, sploh pa je imenitna dišavna družba dušenih in pečenih zelenjavnih jedi. Niti v testo za palačinke in različne marmelade, seveda v majhnih količinah, ga ne pozabimo zamešati, kaj šele v testo za kruh in pecivo. Zatem nas čaka še preizkušanje napojev z rožmarinom, saj ga uspešno namočimo v vino, kis in kisavo, lahko celo v nepasterizirano pivo.

Pripravljamo tudi med z rožmarinom - žlico drobno zrezanih listov damo v pol kilograma medu - vendar ga ne smemo zamešati z rožmarinovim medom, ki ga pridobivajo zlasti na območjih, kjer raste veliko rožmarina. Ne nazadnje pripravimo tudi rožmarinovo sol, podobno kakor šetrajevo: dva dela mlete soli zmešamo z enim delom uprašenih rožmarinovih listov.


Začimbna mešanica z rožmarinom


Ob tej priložnosti se spomnimo sredozemske domovine rožmarina ter pripravimo vsaj še malo timijana, mirto in, seveda, morsko sol, grobo ali mleto. Niti na dišavnost daljnih krajev ne pozabimo in uporabimo tudi poper, morda nageljnove žbice in še kaj podobno eksotičnega.

Za temeljni začimbni pripravek vzamemo 2 žlici zrezanega svežega ali zdrobljenega suhega rožmarina, po eno žlico enako pripravljenega timijana in mirte, če je zadnja le pri roki, pol žlice popra in 2 žlici grobe oziroma mlete morske soli. Pripravek z grobo soljo je primeren predvsem za natiranje oziroma začinjanje mesa pred peko, začimbna mešanica z mleto soljo pa zlasti za raznovrstne kuhane in pečene jedi.


Vir:DELO

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Rožmarin
  Glas dežele Seznam forumov » Njamiiiii.. kaj bomo danes dobrega skuhali????
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.