Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma » Ministri opravili neformalno razpravo o reformi skupne rib..
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
Ministri opravili neformalno razpravo o reformi skupne rib..
PrispevekObjavljeno: 07 Maj 2010 03:53 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Ministri opravili neformalno razpravo o reformi skupne ribiške politike
Ljubljana, 6. 5. 2010 – Včeraj se je v kraju Vigo v Španiji končalo neformalno zasedanje ministrov za ribištvo, ki je potekalo v okviru španskega predsedovanja Svetu EU. Udeleženci so razpravljali o reformi skupne ribiške politike EU. Slovenijo je na zasedanju predstavljal generalni direktor Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Andrej Drašler.

Razprava na tokratnem neformalnem zasedanju ministrov za ribištvo je bila razdeljena na tri dele. V prvem delu je Evropska komisija predstavila povzetek javne razprave, sledili so komentarji s strani ministrov. V drugem delu so bili s strani španskega predsedstva predstavljeni rezultati konference na temo reforme skupne ribiške politike, ki je potekala 2. in 3. maja 2010 v Coruni v Španiji in so se je poleg generalnih direktorjev za ribištvo držav članic EU udeležili tudi predstavniki ribiškega sektorja in nevladnih organizacij. Zadnji del razprave je bil namenjen zunanjim vidikom skupne ribiške politike EU.


Razprava med ministri se je posebej osredotočila na tri poudarke, ki so bili tudi predmet ribiške konference v Coruni. Gre za sistem sprejemanja odločitev v skupni ribiški politiki, kjer bo treba ločiti med sprejemanjem načel za upravljanje v skupni ribiški politiki ter podrobnim tehničnim upravljanjem, prav tako pa tudi za upravljanje z ribolovnimi viri ter možnost posebnega režima za mali priobalni ribolov.


Slovenija je v okviru razprave izpostavila svoje prioritete v reformi skupne ribiške politike, predvsem regionalizacijo sprejemanja odločitev v skupni ribiški politiki ter uvedbo posebnega režima za ugodnejšo obravnavo malega priobalnega ribolova. Slovenija je poleg tega poudarila, da mora reforma skupne ribiške politike upoštevati specifične značilnosti malih ribiških sektorjev, ki se le s težavo soočajo z velikimi administrativnimi obremenitvami, ki jih pogosto nalaga skupna ribiška politika.


Ob koncu razprave je špansko predsedstvo skupaj s Komisijo ugotovilo, da so ministri podali veliko različnih idej za reševanje ključnih vprašanj prihodnje skupne ribiške politik, kot so med drugim regionalizacija sprejemanja odločitev v ribištvu, poseben režim za mali priobalni ribolov, strukturna in finančna vprašanja, upravljanje z ribolovnimi viri, ribogojstvo in zunanji vidiki skupne ribiške politike.


Evropska komisija bo na podlagi razprave ministrov pripravila predloge za reševanje navedenih vprašanj in jih predstavila na junijskem zasedanju Sveta ministrov za kmetijstvo in ribištvo.


Javna razprava o reformi skupne ribiške politike EU se je začela junija 2009 z objavo Zelene knjige Evropske komisije, in je trajala do konca leta 2009. Javne razprave se je udeležila tudi Slovenija, rezultati javne razprave v Sloveniji so bili konec decembra 2009 posredovani Evropski komisiji.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ministri opravili neformalno razpravo o reformi skupne rib..
  Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.