Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma » EU ministri o mednarodni konkurenčnosti.........
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
EU ministri o mednarodni konkurenčnosti.........
PrispevekObjavljeno: 18 Maj 2010 15:39 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


EU ministri o mednarodni konkurenčnosti evropskega kmetijskega agroživilskega modela
Bruselj, 17. 5. 2010 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je danes prvič udeležil rednega zasedanja kmetijskih ministrov EU, na katerem so ministri razpravljali o večji konkurenčnosti evropskega agroživilskega modela. Minister je v razpravi poudaril nujnost spodbude pridelovalcev zaradi zagotavljanja višjih standardov in se zavzel za pospeševanje mednarodne promocije evropskega agroživilskega sektorja. Na tokratnem zasedanju so ministri razpravljali tudi o vprašanju enakosti spolov na podeželju. Ob robu zasedanja se je minister Židan sestal z evropskim komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja, Dacianom Ciolosom, in nemško ministrico za hrano, kmetijstvo in zaščito potrošnikov, Ilse Aigner, s katerima je izmenjal mnenje o skupni kmetijski politiki po letu 2013.

Minister mag. Dejan Židan in komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Dacian Ciolos



Mednarodna konkurenčnost evropskega kmetijskega agroživilskega modela


Minister Židan je v razpravi poudaril, da je v zadnjih desetletjih v okviru reform Skupne kmetijske politike (SKP) potekalo njeno stalno prilagajanje novim okoliščinam in potrebam. To je privedlo k večji tržni naravnanosti, hkrati pa tudi k usmerjanju h trajnostnemu razvoju in zagotavljanju družbeno želenih javnih dobrin, kot so varna in kakovostna hrana, dobro počutje živali, varovanje okolja in podeželske krajine, zagotavljanje rasti, delovnih mest in inovacij na podeželskih območjih.


"Zastavlja pa se vprašanje, na kakšen način spodbuditi pridelovalce zaradi zagotavljanja višjih standardov ali bolje, kako jih usmeriti, da bodo ti standardi zagotovljeni in nadgrajeni tudi v prihodnje," je dejal Židan in opozoril, da bi javnost in potrošniki negativno sprejeli vsakršno omilitev standardov. Potrebno pa je nadaljevati poenostavitev predpisov in odpravo nepotrebnih administrativnih ovir.


Evropski agroživilski model je treba okrepiti in mu zagotoviti večje priznanje na mednarodni ravni in s tem doseči boljši pogajalski položaj napram tretjim državam. Minister Židan je v tem okviru poudaril nujnost harmoniziranja sistema kontrol uvoženih proizvodov na način, da se zagotovijo enaka jamstva glede njihove varnosti in kakovosti.


Minister pa je izpostavil tudi pomen promocije in dvigovanja ozaveščenosti potrošnikov kot pomemben instrument pri doseganju ciljev nove SKP po letu 2013: »Potrošniki morajo imeti na razpolago vse informacije, da bodo lahko prepoznali prednosti evropskega agroživilskega modela.« Po mnenju ministra je promocija najboljši način informiranja potrošnikov, pri čemer se lahko skupaj s podporno nacionalno politiko dosežejo večji učinki promocijskih programov, ki jih sofinancira EU, še posebej na tretjih trgih. Minister Židan je pri tem izpostavil potrebo po določenih poenostavitvah izvajanja promocije in željo proizvajalcev za večjo možnost promocije nacionalnih kmetijskih in živilskih proizvodov.



Enakost spolov na podeželju


Enakost žensk in moških je temeljna pravica in skupno načelo EU. To vprašanje bi moralo biti po mnenju Komisije vključeno tudi v post-lizbonsko strategijo EU 2020. Vlogi žensk na podeželju je pomembno mesto namenilo tudi špansko predsedstvo, ki je konec aprila organiziralo Evropski forum o vlogi žensk v trajnostnem razvoju podeželskega okolja.


Minister Židan je povedal, da je to vprašanje še posebej pomembno v sedanjih gospodarskih razmerah, v katerih se ženske na podeželskih območjih soočajo s težjim dostopom do trga dela ter slabšo ekonomsko in socialno varnostjo, kar pa negativno vpliva na rast in nadaljnji razvoj podeželja kot celote. V okviru SKP je možno takšen pristop udejanjati predvsem v okviru razvoja podeželja, še posebej v okviru ukrepov za spodbujanje dopolnilne dejavnosti kmetij. Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2007-2013 predvideva »pozitivno diskriminacijo« žensk. Večja vključenost žensk v Sloveniji se spodbuja z merili za izbor projektov ter podporo določenih vsebin, kot so na primer socialno-varstvene, kjer pomembno vlogo še vedno igrajo ženske.


Svet EU je predlagal, da se to vprašanje obravnava pri naslednji reformi SKP.



Srečanje ministra z evropskim komisarjem Ciolosom in nemško kmetijsko ministrico


Minister Židan je v pogovoru s sogovornikoma poudaril, da Slovenija razume razvoj kmetijstva v smeri njegove primarne vloge t.j. proizvodnje hrane, ob kateri pa je seveda treba krepiti tudi njegovo večnamensko vlogo. "Ocenjujemo, da je za zagotavljanje ciljev in izvedbo politike ključnega pomena, da je obseg proračunskih sredstev za SKP vse do leta 2020 stabilen," je dejal Židan.


Minister se je zavzel za ohranitev neposrednih plačil kot sistemske, dohodkovne podpore, ki omogoča stabilne razmere v kmetijstvu ter možnost, da lahko država članica tudi sama oblikuje ukrepe za reševanje specifičnih naravnih in strukturnih značilnosti kmetijstva. Izpostavil je nujnost ohranitve obstoječih tržnih intervencij v obliki varnostne mreže ter možnost dodatnih ukrepov za reševanje specifičnih razmer na trgu. Glede drugega stebra oz. razvoj podeželja pa je minister poudaril, da so ti ukrepi za Slovenijo ključnega pomena, tako z vidika ohranjanja konkurenčnosti in produktivnosti kmetijskega sektorja kot zaradi velikega deleža območij z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Kar dobrih 74 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč v uporabi sodi med ta območja.


Minister je ob tej priložnosti evropskega komisarja Ciolosa in nemško ministrico Aignerjevo povabil na uradni obisk v Slovenijo.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
EU ministri o mednarodni konkurenčnosti.........
  Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.