Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma » MKGP Varnost hrane
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
MKGP Varnost hrane
PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2009 03:06 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Minister Pogačnik za še tesnejše sodelovanje Slovenije z Evropsko agencijo za varnost hrane

Ljubljana, 18. 2. 2009 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik je danes skupaj z izvršno direktorico Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) Catherine Geslain-Lanéelle nagovoril udeležence strokovnega srečanja med evropsko agencijo in pristojnimi ustanovami v Sloveniji, ki izvajajo ocene tveganja na področju živil in krme ali delujejo na področjih poslanstva agencije. Namen srečanja, ki ga je pripravil Inštitut za varovanje zdravja RS v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poglobitev sodelovanja ter izmenjava strokovnega znanja, izkušenj in najboljših postopkov krepitve medsebojnega sodelovanja s ciljem zagotavljanja visoke ravni varnosti hrane v Sloveniji. Na srečanju sta minister Pogačnik in izvršna direktorica Geslain-Lanéelle podpisala letno pogodbo za izvajanje aktivnosti informacijske točke evropske agencije v Sloveniji.



Na dogodku z naslovom »Krepitev sodelovanja na področju varne hrane« je minister dr. Milan Pogačnik poudaril, da se je »Slovenija že leta 2001 s Strategijo varne hrane obvezala, da bo sledila novim znanstvenim dosežkom na osnovi ocene tveganja, zagotovila učinkovit nadzor nad živili vzdolž celotne prehranske verige in pravočasen pretok informacij o varnosti živil in možnih tveganjih.«


Ob tem je dodal: »Naše osnovno poslanstvo je zagotavljanje varne in kakovostne hrane ter ustvarjanje razmer, ki bodo krepile zaupanje potrošnikov v hrano na policah slovenskih trgovin. Prizadevati si moramo za izvajanje evropskih standardov na področju varnosti hrane in krme ter zagotavljati potrošniku vse potrebne informacije, predvsem tiste o možnih tveganjih pri uživanju določenih vrst živil.«


Minister je izpostavil, da morata ministrstvi za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter za zdravje z javnim in preglednim razvojem živilske zakonodaje, učinkovitim nadzorom in ustreznim obveščanjem javnosti skrbeti za zaupanje potrošnikov. Dobro medsebojno sodelovanje pristojnih ustanov v Sloveniji, ki izvajajo ocene tveganja na področju živil in krme, in evropske agencije je zato ključnega pomena.


Ob tem je naštel nekaj aktualnih izzivov in vprašanj na področju varne hrane, kot so uvajanje gensko spremenjenih rastlin in njihov soobstoj s konvencionalno pridelanimi, vpliv fitofarmacevtskih sredstev na čebele in okolje, zdravje živali. Te zahtevajo hitre in znanstveno utemeljene rešitve. »Pričakujemo, da bo okrepljeno sodelovanje Republike Slovenije z EFSA pozitivno vplivalo na varnost živil in zaščito potrošnikov tudi pri nas. Želimo okrepiti zaupanje v oskrbo s hrano ter omogočati sprejemanje učinkovitih in pravočasnih odločitev pri obvladovanju tveganj,« je dejal Pogačnik.


Ob tej priložnosti je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpisalo tudi letno pogodbo o izvajanju aktivnosti informacijske točke EFSA v Sloveniji. Informacijska točka deluje kot center za partnersko sodelovanje in učinkovito komunikacijo med EFSA in ustreznimi organi v Sloveniji. Ti vključujejo nacionalne organe, deležnike in raziskovalne inštitute, ki se ukvarjajo z obvladovanjem tveganj na področjih varnosti hrane in krme, zdravstvenega varstva živali in rastlin ter dobrega počutja in prehrane živali.



Več fotografij...



* * *



Več informacij o Evropski agenciji za varnost hrane


Evropska agencija za varnost hrane je bila ustanovljena januarja 2002, po številnih krizah v živilskem sektorju konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, kot neodvisen strokoven vir svetovanja in obveščanja o tveganjih, povezanih z živilsko verigo. Oblikovana je bila kot del celovitega programa za izboljšanje varnosti živil v Evropski uniji, zagotavljanje visoke ravni varstva potrošnikov ter ponovno vzpostavitev in ohranitev zaupanja v oskrbo s hrano v EU. Agencija je pristojna za varnost živil in krme, prehrano, zdravje in zaščito živali ter zdravje in zaščito rastlin. Najpomembnejša naloga agencije je zagotavljanje najboljših možnih znanstvenih mnenj v vseh primerih, ki jih predvideva zakonodaja unije in o vseh vprašanjih v okviru njenega poslanstva.


Agencijo s sedežem v italijanski Parmi financira Evropska unija, vodi pa jo 15-članski Upravni odbor, katerega član je tudi prof. dr. Milan Pogačnik, slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Odbor tudi imenuje izvršnega direktorja agencije in to funkcijo trenutno opravlja Catherine Geslain-Lanéelle. Pomemben del agencije poleg znanstvenih odborov in znanstvenih svetov predstavlja Svetovalni forum, v katerem so predstavniki pristojnih služb v državah članicah, ki izvajajo podobne naloge in treh držav opazovalk ter predstavniki Evropske komisije. Predstavnica Slovenije v Svetovalnem forumu je Ada Hočevar Grom z Inštituta za varovanje zdravja RS. Svetovalni forum preko rednih sestankov svetuje izvršnemu direktorju pri opravljanju njegovih dolžnosti in pomaga pri izmenjevanju informacij o možnih tveganjih in združevanju znanja.


Svetovalni forum, ki zaseda najmanj 4-krat na leto in mu predseduje izvršna direktorica, je instrument za krepitev sodelovanja med agencijo in nacionalnimi organi, pristojnimi za oceno tveganja in zagotavljanje varne hrane v državah članicah. Področje dela svetovalnega foruma so strateška vprašanja, povezana s sodelovanjem in mrežnim povezovanjem za hitro in učinkovito prepoznavanje in obravnavo nastajajočih tveganj. Forum sestavljajo po en predstavnik iz vsake države članice ter opazovalci iz Norveške, Švice, Islandije in Evropske komisije. Predstavnica Slovenije v EFSA svetovalnem forumu je Ada Hočevar – Grom (Inštitut za varovanje zdravja), njena namestnica je Urška Blaznik (Inštitut za varovanje zdravja).


Osnovne naloge informacijske točke so zagotavljanje podpore slovenskemu predstavniku svetovalnega foruma, izmenjava informacij in svetovanje. Informacijska točka sodeluje pri znanstveno-raziskovalnih dejavnostih v skupnem interesu (Uredba (ES) št. 178/2002: 36. člen), postopkih dopolnitve seznama pristojnih organizacij po 36. členu, pri razvoju in vodenju baz podatkov o raziskovalcih in raziskovalnih organizacijah v Sloveniji, ki bi lahko nudili pomoč EFSA pri oceni tveganja na področju varnosti hrane in krme ter zaprosilih nacionalnim izvedencem.


Organizacije v RS, imenovane po 36. členu Uredbe 278/2002, so: Inštitut za varovanje zdravja, Kmetijski inštitut Slovenije, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Univerza v Ljubljani (Veterinarska fakulteta, Nacionalni institut za veterino, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo), Univerza v Mariboru (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Medicinska fakulteta), Institut »Jožef Stefan«, Nacionalni institut za biologijo.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MKGP Varnost hrane
  Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.