Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Strokovnjaki na plan » DURS OLAJŠAVE
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
DURS OLAJŠAVE
PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2009 08:32 Odgovori s citatom
Deželan
 
Pridružen/-a06.01. 2008, 15:58
Prispevkov202
KrajSlovenija


Datum: 13. 1. 2009
Sporočilo za medije


31. januar 2009 – rok za uveljavljanje olajšavo za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost

Vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost vložijo zavezanci za dohodnino, ki dosegajo dohodke iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ter želijo uveljavljati olajšavo za investiranje v osnovna sredstva in opremo v povezavi z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo v okviru kmečkega gospodinjstva ali agrarne skupnosti. Vlogo je potrebno na pristojni davčni urad oddati osebno ali po pošti najpozneje do 31. 1. 2009. Obrazec je dostopen na spletni strani DURS in na vseh davčnih uradih in izpostavah.

Davčna uprava RS bo najpozneje do 31. maja 2008 na dom poslala informativne izračune dohodnine, ki bodo ob določenih pogojih postali odločbe. Če torej takšni zavezanci ne bodo oddali »Vloge za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost«, bodo na dom prejeli informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zavezanec, ki bo želel uveljavljati olajšavo za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost po 31. 1. 2009, bo moral to storiti v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma bo napovedi za odmero dohodnine 2008 (če ne bo prejel informativnega izračuna dohodnine) priložil tudi vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost.

Olajšava se prizna v višini 30% vlaganja, vendar največ do višine davčne osnove od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Neizkoriščen del olajšave lahko zmanjšuje davčno osnovo še v naslednjih petih letih. Priznana olajšava znižuje samo davčno osnovo od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.

Določbe v zvezi z uveljavljanjem olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost so opredeljene v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini –ZDoh-2B (Uradni list RS št. 78/2008) in Zakonu o spremembah Zakona o dohodnini – ZDoh-2C (Uradni list RS št. 125/0Cool.

Obrazec vloge je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa se ga natisne tudi s spletne strani Davčne uprave RS: http://www.durs.gov.si/si/aktualno/dohodnina_2008/.

Podpisano vlogo je potrebno oddati po pošti ali osebno na pristojni davčni urad oziroma izpostavo (kjer je zavezanec vpisan v davčni register).

Prilogi tega sporočila sta:
- Ključna vprašanja in odgovori v zvezi z Vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost,
- Obrazec Vloge za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost.

Lepo pozdravljeni,
Služba za odnose z javnostmi,
Davčna uprava RS

http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Sporocila_za_medije/090113_sporocilo_za_medije_olajsave-kmetijstvo.doc

_________________
Izgube določajo dobiček,
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Deželan Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2009 17:09 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


HVALA!!

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DURS OLAJŠAVE
  Glas dežele Seznam forumov » Strokovnjaki na plan
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.