Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma » Kmetje napovedujejo protest
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
Kmetje napovedujejo protest
PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2009 15:59 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Kmetje napovedujejo protest
Kmetje želijo s protestom opozoriti na težke socialne razmere. Nekateri namreč ne morejo plačevati zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, saj denar namenijo za ohranitev pridelave.
Nejc Gole, tor, 28.07.2009 15:18

Ljubljana - Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič je napovedal proteste, če se bodo slabe razmere v kmetijstvu nadaljevale. Protest naj bi bil predvidoma jeseni.

Postopki za organizacijo so že stekli, je pojasnil Žveglič, pri čemer je omenil srečanja s kmeti na terenu. A zaenkrat še ni jasno, kakšen in kje naj bi bil protest. Kmetje želijo opozoriti na težke socialne razmere. Nekateri namreč ne morejo plačevati zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, saj denar namenijo za ohranitev pridelave, je opozoril Žveglič. Zato so kmetje protest že poimenovali - protest iz obupa.

Krizna skupina za kmetijstvo

Roman Žveglič je še napovedal ustanovitev skupine za izhod iz krize. V to skupino bodo povabljeni predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področju kmetijstva, in kmetijski strokovnjaki, predvsem agrarni ekonomisti. Kot je pojasnil Žveglič, bo imela skupina več nalog. Med drugim ugotoviti, kako znižati vhodne stroške, kakšna naj bo skupna kmetijska politika po letu 2013, od države pa naj bi tudi zahtevala, naj na evropskem svetu sproži postopke za ohranitev mlečnih kvot po letu 2015. Po Žvegličevih pričakovanjih bodo naslednji teden znana imena članov krizne skupine, ki bodo takoj začeli z delom.

Katastrofalna žetev pšenice

Razmere v kmetijstvu pa je poslabšala še letošnja žetev pšenice, je poudaril tajnik sindikata Jernej Redek. Letošnja žetev je po njegovih besedah katastrofalna. Na slabo letino je letos vplivala toča in tritedensko deževno obdobje v času žetve, tako imenovana moča. Redek je dejal, da je velik del pšenice padel v nižji kakovostni razred C, tako da je manj krušne pšenice in več krmne. Kmet lahko pri pšenici, ki je padla v nižji kakovostni razred, pričakuje vsaj 100 izgube za tono, je predstavil Redek. V sindikatu ocenjujejo, da je škoda zaradi moče samo v Prekmurju večja od šestih milijonov evrov. »Zato bomo od kmetijskega ministrstva zahtevali, naj vladi predlaga, da se moča obravnava kot elementarna nesreča in da država kmetom pomaga, da bodo naslednjo sezono lahko posejali polja,« je še rekel Redek.


vir - DNEVNIK

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 28 Jul 2009 16:02 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Še utemeljitev s strani sindikata kmetov Slovenije!



Novinarska konferenca na temo krize v kmetijskem sektorju

28.07.2009

Sindikat kmetov Slovenije je že v preteklem letu opozarjal, da se je kriza, katero vsi poznamo pod imenom »gospodarska in finančna kriza« v kmetijstvu pojavila že konec leta 2007. Kljub porastu odkupnih cen kmetijskih pridelkov na realno raven stroškov pridelave (žita) smo slovenski kmetje dodobra občutili začetek krize. Zaradi posebnosti kmetijstva, kjer poteka pridelava ali prireja skozi daljše obdobje se je poznala nizka odkupna cena iz predhodnih let in visok porast stroškov vhodnih surovin. Tako se je finančna in gospodarska kriza v sektorju kmetijstva začela že veliko poprej, kot se je začelo o tem govoriti v javnosti.



Končuje se letošnja žetev pšenice, katera je po količini in kakovosti, po oceni kmetov, kmetijskih organizacij in strokovnjakov ena najslabših do sedaj. Ne le to, da je žetev ena najslabših do sedaj, tudi setev je bila ena najdražjih. Izpad dohodka v višini 100 evrov po toni pridelane pšenice, ali v skrajnih primerih še dodatni stroški zaradi preoravanja polj, na katerih se žetev zaradi slabih vremenskih razmer sploh ne bo izvedla, je za večino tržnih pridelovalcev pšenice trenutek, ko se bodo morali odločiti kako naprej v naslednjo setev. Ne le pri pšenici, kjer je pred močo kazalo na dobro letino, tudi v drugih sektorjih kmetijstva se kmetje srečujemo z vedno manjšo razliko med vložkom in dohodkom, razmere so pripeljale celo do tega, da je ta razlika po večini pospremljena z negativnim predznakom. Vhodni stroški se močno zvišujejo vse od jeseni leta 2007, medtem, ko odkupne cene ostajajo nespremenjene ali se celo znižujejo.



Tabela 1: Odkupna cena pridelkov po posameznih sektorjih



Pridelek ali proizvod/leto


2007


2008


2009

MLEKO

(fco mlekarna, standardizirano.za maj tekočega leta) EUR/kg




26, 59




32,80




25,61

GOVEJE MESO

(R3, v 28 tednu) EUR/100 kg




291,90




294,80




291,1

PRAŠIČJE MESO

(razred E, v 28 tednu) EUR/100 kg




141,18




160, 57




145,18

PŠENICA (krušna, v 28 tednu) EUR/t


176,36


180,00


136,11

Vir: tržno informacijski sistem Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, tržna poročila za mleko, svinjsko in goveje meso ter pšenico.



Omenili smo že slabo letino pšenice, ki po zadnjih neuradnih podatkih zbranih pri odkupovalcih in mlinarjih pomeni katastrofo ne le za kmete, ampak tudi mlinarje. Letos bo namreč kakovostne pšenice zelo malo, slabe pa veliko. Že sam podatek, da se letošnje leto krušna pšenica šteje v deset in sto tonah, pri večjih odkupovalcih in mlinarjih, ki so v prejšnjih letih odkupili na tisoče ton krušne pšenice od slovenskih kmetov, je dovolj zgovoren. Zaradi tritedenskega dežja, ki smo ga bili v Sloveniji deležni ravno v času žetve, je pšenica za katero so kmetje pričakovali primerno kakovost v okviru krušne pšenice, padla v kakovostni razred C, katerega odkupovalci in mlinarji v Sloveniji enačijo s krmno pšenico. Da pa to še ni dovolj, se zaradi tehnološke zrelosti pšeničnega zrna pojavlja kaljenje v klasu ter zelo velika prisotnost fuzarijoz. Takšna pšenica, ne le da ni primerna za prehrano ljudi, temveč je neprimerna tudi za prehrano živali in jo je potrebno izločiti iz prehranske verige.



Na Sindikatu kmetov Slovenije ocenjujemo, da je škoda zaradi moče višja od šestih milijonov evrov, zaradi tega bomo skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Zadružno zvezo Slovenije (te organizacije sestavljamo pogajalsko skupino pridelovalcev), od resornega Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahtevali, da vladi predloži akt, v katerem bo moča v skladu s predpisi EU opredeljena kot elementarna nesreča. Od Vlade RS pa pričakujemo, da bo takšen predlog nevladnih kmetijskih organizacij podprla in intervenirala ter s tem pomagala kmetom pri jesenski setvi.



Hitro intervencijo s strani Vlade RS pričakujemo tudi zaradi neodzivnosti na težave v preteklem obdobju. Sindikat kmetov Slovenije je že v februarju naslovil na Vlado RS pismo z analizo stanja in našimi predlogi in zahtevami, v katerih smo zapisali najnujnejše splošne ukrepe, ki bi slovenskim kmetom pomagali prebroditi gospodarsko krizo. V zahtevah smo navedli dvig vračila trošarine za kmete v višini 100 odstotkov, izvzetje pripisovanja povprečnih zneskov subvencij k katastrskemu dohodku, dvig pavšalnega nadomestila na stopnjo nižjega DDV-ja ter hitrejše izplačevanje ukrepov skupne kmetijske politike.



Dejstvo, da si Minister za finance dr. Franc Križanič, kot odgovoren minister za izvedbo zgoraj opisanih protikriznih ukrepov, vse do sedaj ni vzel časa za sestanek s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, se zopet poraja bojazen, da bo potrebno na odgovor Finančnega ministrstva in Vlade RS čakati zelo dolgo. Ob tem, naj poudarimo, da je bila Vlada RS seznanjena z našimi predlogi iz februarskega dopisa in jih je delno celo upoštevala. Tako so izločili povprečne zneske subvencij za izplačila sredstev OMD in dvignili višino vračila trošarine iz 50 na 70 odstotkov. Temu so dodali še ponovno uvedbo investicijske olajšave za kmete ter predlog vlade, za dvig pavšalnega nadomestila, na stopnjo nižjega DDV-ja.



Vlada RS je v svojih protikriznih ukrepih torej le opazila težave v sektorju kmetijstva, vendar so za to potrebovali veliko preveč časa, sprejeti ukrepi pa niso zadostni. Na Sindikatu kmetov Slovenije smo večkrat izrazili nezadovoljstvo nad počasnim in nezadostnim odzivom Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano kot resornim ministrstvom,predvsem pa ostalih ministrstev in Vlade RS v celoti. Nazoren primer tega je Zakon o jamstvenih shemah, kjer so kmetijske zadruge vključili naknadno, kmetje, kateri opravljajo kmetijsko dejavnost pa sploh niso omenjeni. Zardi tega zahtevamo, od Vlade RS, da Zakon o jamstveni shemi vključi tudi kmete. Zaradi tega smo na Sindikatu kmetov Slovenije na zadnji seji Izvršilnega odbora in koordinacijskega sveta sprejeli sklep, da se ustanovi skupina za izhod iz krize za kmetijstvo. V to skupino bodo povabljeni predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področju kmetijstva in strokovnjaki s področja kmetijstva, predvsem agrarni ekonomisti. Namen ustanovitve skupine je priprava ukrepov za izhod iz krize ter doseči večjo pogajalsko moč do Vlade RS, saj je bil dosedanji odziv nezadosten.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2009 17:56 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Minister Pogačnik se je danes sestal s sindikatom kmetov!
Vlada in ministri so še vedno počasni kot šahisti!!! Sad Sad Sad Sad

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 11:27 Odgovori s citatom
Deželan
 
Pridružen/-a06.01. 2008, 15:58
Prispevkov202
KrajSlovenija


Sine je napisal/a:
Minister Pogačnik se je danes sestal s sindikatom kmetov!
Vlada in ministri so še vedno počasni kot šahisti!!! Sad Sad Sad Sad

le v čigavem interesu igrajo šah ?? Shocked
ali samo ,da čas mine (do naslednjih volitev ) ,
hrano pa še naprej uvažamo z vseh strani sumljive kvalitete Confused Confused
čeprav imajo vzvode v uredbah UE za zaščito domače pridelave hrane .

_________________
Izgube določajo dobiček,
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Deželan Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2009 16:24 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Deželan je napisal/a:
Sine je napisal/a:
Minister Pogačnik se je danes sestal s sindikatom kmetov!
Vlada in ministri so še vedno počasni kot šahisti!!! Sad Sad Sad Sad

le v čigavem interesu igrajo šah ?? Shocked
ali samo ,da čas mine (do naslednjih volitev ) ,
hrano pa še naprej uvažamo z vseh strani sumljive kvalitete Confused Confused
čeprav imajo vzvode v uredbah UE za zaščito domače pridelave hrane .

Pri nas je bistveno biti hlapec, vse ostalo je le domišljija!

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kmetje napovedujejo protest
  Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.