| Babičini recepti | |
Objavljeno: 29 Okt 2009 04:23 |
|
|
Sine |
Administrator foruma |
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 16:45 | Prispevkov | 986 | Kraj | Domžale |
|
|
|
|
|
|
|
NAPITEK PROTI HOLESTEROLU:
Naribamo/narežemo 20 dag čebule, 20 dag česna, 20 dag hrena, 3 cele limone in vse skupaj daš v 1,5 l prekuhane in ohlajene vode kjer smo stopili 0,5 kg sladkorja. Vse skupaj imaš 14 dni v zaprtem steklenem kozarcu - občasno mešaš in nato precediš ter daš v steklenico in hraniš v hladilniku. Napitek se pije pred jedjo v majhnih količinah. ~ 0,03 l.
*
ŠABESA:
10 bezgovih cvetov namakaš 1 dan v 10 litrih vode z dodatkom 4 limon narezanih na kolobarje, 1kg sladkorja in 2 dl domačega sadnega kisa.
*
ŠODO:
1sveži rumenjak, 1 žlica sladkorja, 2 žlici belega vina. Sladkor in rumenjak penasto vmešaš v posodi nad soparo, nato med mešanjem dodaš vino. Mešaš tako dolgo dokler ne dobiš penaste zmesi. Naliješ v kozarec in piješ za moč.
*
BEZGOV SIRUP:
24 kom sveže nabranih in snažnih bezgovih cvetov, 3 kg sladkorja in 3 l vode, Vse skupaj prevremo in precedimo po 24 urah. napitku lahko po okusu dodamo citronsko kislino. |
|
_________________ ADMIN MA VAS RAD |
|
|
|
| | |
Objavljeno: 29 Okt 2009 04:23 |
|
|
Sine |
Administrator foruma |
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 16:45 | Prispevkov | 986 | Kraj | Domžale |
|
|
|
|
|
|
|
JEČMEN
Ječmen ima vrsti zdravilnih učinkov.
Notranje: ječmenova moka, prepražena in na mleku skuhana v juho, ustavlja drisko. Pomaga tudi doječim materam, da imajo dovolj mleka. Ješprenj postane po daljšem kuhanju sluzast in je s sluzom pomembna prehrana želodčnih bolnikov. V pivovarnah pripravljajo iz neoluščenega ječmena slad, ki ima veliko hranilno vrednost za želodčne bolnike.
Zunanje: priporočeni so vroči obkladki iz ječmenove moke in mleka na vnete čire. Topel obkladek iz ješprenja hitreje pozdravi vnete otekline.
Ječmenovo moko, zavreto s kisom, polagajo kot obkladke na obolele sklepe pri sklepni revmi, putiki ali protinu.
Ječmenova voda: ječmenovo zrnje kuhamo tako dolgo, da zrna pokajo. Vodo odcedimo in z njo grgramo, kadar imamo obolelo grlo ali smo hripavi. Tudi umivamo hrapave i razpokane roke. Lahko pa to vodo osladimo, dodamo limono ali jabolčni kis ter jo pijemo pri katarju in mehurja, griži in hripavosti. |
|
_________________ ADMIN MA VAS RAD |
|
|
|
Glas dežele Seznam forumov » Njamiiiii.. kaj bomo danes dobrega skuhali????
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|