Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Strokovnjaki na plan » Energija -in cilji Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2009 20:49 Odgovori s citatom
Deželan
 
Pridružen/-a06.01. 2008, 15:58
Prispevkov202
KrajSlovenija


Sine je napisal/a:
Tam v okolici Damlja sem pred leti kupoval zemljo. Neobdelanega in zaraščajočega kolikor hočeš, pa niso hoteli niti v najem dati, kaj šele, da bi kdo prodal.
Ko bo država naredila red in bo neobdelano dala v najem (ali pa vsaj hudo obdavčila), tistim, ki bi radi obdelovali, ser lahko začnemo pogovarjati o resnih namenih.

saj dokler so službe vredu in subvencija za neobdelano zemljo pač ne bo na prodaj . Koliko pa vem , jo je tam doli , kar nekaj zamenjalo lastnike tud Angleži in Ljublajnčani tud ( tisti tud ki na TV slovenija otroke uči nabirat zelišča) so prišli pač nisi trefil na prave ljudi .

_________________
Izgube določajo dobiček,
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Deželan Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
pa se premika na bolje !!!!
PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2009 06:13 Odgovori s citatom
Deželan
 
Pridružen/-a06.01. 2008, 15:58
Prispevkov202
KrajSlovenija


Na Koroškem je zraslo že šest sončnih elektrarn, ki skupaj proizvedejo 148,93 kWp energije iz obnovljivega vira. "Za proizvodnjo približno 149 tisoč kWh električne energije, kot jo bodo letno proizvedle trenutno delujoče sončne elektrarne na Koroškem, bi bilo namreč potrebnih okoli 175 ton lignita ali 42 tisoč kubičnih metrov zemeljskega plina oziroma 37 tisoč kilogramov kurilnega olja.

Z navedeno proizvedeno količino energije s sončno elektrarno bi lahko en mesec oskrbovali okoli 417 gospodinjstev s povprečno porabo električne energije. Proizvodnja navedene količine sončne elektrike zmanjša emisijo CO2 za 104 tone," je pojasnila Andreja Knez iz podjetja Sonel z Raven na Koroškem. V Podgorju je po podatkih Knezove, ki je vse elektrarne na Koroškem tudi postavilo, v izdelavi še največja doslej.

"Po končani montaži tretje elektrarne nazivne moči 49 kWp v Podgorju (zaključek je predviden junija 2009) bodo na skupaj šestih objektih delovale sončne elektrarne skupne moči 129 kWp, s čimer je Podgorje postalo edinstven primer ekološko osveščene vasi v Sloveniji in je tako postalo prva slovenska sončna vas," je dejala Knezova, saj gre po njenih informacijah za največjo koncentracijo sončnih elektrarn v lasti več zasebnikov v državi.

Knezova je pojasnila, da imajo trenutno dva načina prodaje električne energije: zasebniki lahko prodajo državi ves izkupiček energije, v tem primeru jim za kWh država odšteje 41,5 centa (če je elektrarna manjša od 50 kWp). Proizvajalci električne energije pa jo lahko prodajo tudi na trgu (na Koroškem največ Elektru Celje), poleg tega so upravičeni do državne premije - obratovalne podpore glede na velikostni razred in vrsto elektrarne (okoli 35 centov).

Najvišja premija je za integrirane različice (namesto fasade ali strehe), kjer je za 15 odstotkov višja. Sledijo elektrarne na strehi, pri teh država zagotavlja odkup vse proizvedene energije. V skladu s smernicami evropske energetske politike imajo najmanj podpore elektrarne, postavljene na zemljiščih, ker želi vsaka država zaščititi (obdelovalno) zemljo.

Trenutno je tržna cena električne energije nizka (med tri in deset centi za kWh), saj se kažejo presežki, a že počasi narašča. Prva sončna elektrarna na Koroškem je iz leta 2007. Kot zagotavlja Knezova, se naložba investitorju povrne v desetih do 12 letih. Prva regija v Sloveniji, ki je začela proizvodnjo elektrike v sončnih elektrarnah, je bila Gorenjska, Koroška pa je nekje v sredini.

Med obnovljive vire energije sodijo poleg sončne energije še biomasa, hidroenergija, energija vetra, geotermalna energija. Druge koroške sončne elektrarne so na Ravnah na Koroškem (dve), v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, na Javorju (najvišje ležeča sončna elektrarna na kmetiji v Sloveniji).

Vir: umanotera.org/etc

_________________
Izgube določajo dobiček,
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Deželan Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2009 19:28 Odgovori s citatom
Deželan
 
Pridružen/-a06.01. 2008, 15:58
Prispevkov202
KrajSlovenija


http://www.siol.net/gospodarstvo/2009/11/kriza_ne_sme_biti_razlog_za_manj_investicij_v_energetiko.aspx

_________________
Izgube določajo dobiček,
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Deželan Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Energija -in cilji
  Glas dežele Seznam forumov » Strokovnjaki na plan
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 2 od 2  
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.