Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma » Minister Pogačnik o učinkovitejšem prilagajanju kmetijstva
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
Minister Pogačnik o učinkovitejšem prilagajanju kmetijstva
PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2009 08:12 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Minister Pogačnik o učinkovitejšem prilagajanju kmetijstva
Maribor, 23. 11. 2009 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik se je udeležil posveta Kmetijske svetovalne službe (KSS) o spremembah skupne kmetijske politike (SKP) EU in razvoju kmetijstva v Sloveniji. Minister je izpostavil, da se bo moralo kmetijstvo v prihodnosti bolj učinkovito prilagajati na spremenjene razmere, pri čemer je poudaril vlogo posameznikov in poslovno iniciativo nosilcev kmetijskih gospodarstev ter upravljavcev kmetijskih gospodarskih družb. V luči nadaljnjega razvoja kmetijstva v Sloveniji bo tako potrebno večjo pozornost nameniti tudi opredelitvi prihodnjih prioritet dela KSS.

Minister Pogačnik je v nagovoru poudaril, da se razmere v kmetijstvu in družbi hitro spreminjajo in zaradi tega se morajo vsi deležniki hitro in učinkovito prilagajati, vendar ne samo pri kreiranju in izvajanju ukrepov kmetijske politike. Korak naprej je potrebno narediti predvsem na področju izboljšanja gospodarjenja v pridelavi in prireji ter učinkovitejšega tržnega povezovanja celotne agroživilske verige. Pri tem je minister povedal, da se »moramo zelo jasno zavedati, da država sama ne more nadomestiti odločanja posameznika in njegove poslovne odgovornosti« in dodal, da so »odločitve o nadaljnjih poslovnih korakih na nosilcih kmetijskih gospodarstev in upravljavcih kmetijskih gospodarskih družb.«


Kmetijsko ministrstvo trenutno v okviru strategije razvoja kmetijstva pripravlja prioritete, ki bodo izhajale iz značilnosti slovenskega kmetijstva in prilagajanja razvojnim možnostim. Pri tem upošteva tudi dejstvo, da je slovensko kmetijstvo vpeto v globalna dogajanja. Minister je na posvetu predstavil tudi dosedanje kratkoročne in dolgoročne ukrepe s katerimi ministrstvo blaži posledice globalne gospodarske krize v slovenskem kmetijstvu.


Minister se je dotaknil tudi vloge kmetijske svetovalne službe in med drugim poudaril, da je bilo »v okviru razprav ob pripravi strategije kmetijstva posebej izpostavljeno področje prenosa znanja s ciljem večjega tehnološkega napredka, dviga konkurenčnosti kmetijstva in učinkovitejšega gospodarjenja na kmetijah.«. Tako bi bilo potrebno v naslednjem obdobju precejšnjo pozornost nameniti vprašanju prioritet pri izvajanju nalog, dviga nivoja znanja za učinkovito svetovanje, priprave ključnih svetovalnih orodij in ustrezne organiziranosti za izvedbo ciljev.


Na koncu je minister predstavil dosedanje razmišljanje držav članic o spremembah SKP po letu 2013. Te se namreč strinjajo, da kmetijstvo zaradi svoje večnamenske vloge predstavlja strateško panogo, ki ji je treba tudi v prihodnje posvetiti vso pozornost. Kmetijski sektor se mora spopasti z novimi izzivi. Ti so predvsem predvideno povečanje povpraševanja po hrani, negotovost glede prihodnje stabilnosti in ravni cen, vedno strožje okoljske zahteve in nova zdravstvena tveganja, izpolnjevanje vedno višjih standardov, ki jih zahteva družba, posledice neizogibnih podnebnih sprememb, potreba po izboljšanju konkurenčnosti evropskih proizvodov na svetovnem trgu.


Minister je poudaril, da je potrebno cilje SKP ponovno ovrednotiti in pri tem upoštevati širši okvir ravnotežja med trajnostnimi vidiki in zagotavljanjem ustrezne preskrbe s hrano. Prihodnja SKP bo zato morala zagotoviti, da bo kmetijstvo proizvedlo dovolj hrane za EU in prispevalo k preskrbi s hrano tudi na svetovnem trgu. Ob tem mora zagotoviti tudi uravnotežen razvoj vseh regij v EU in da bo kmetijstvo igralo vlogo pri lajšanju klimatskih sprememb. Poleg tega bo treba zagotoviti razvoj trajnostnega kmetijskega sektorja, kjer bo ekonomska dimenzija poenotena z varovanjem okolja. Sedaj je pomembno, da se dobro določijo nacionalni cilji in jasno opredelijo vsebinske in finančne spremembe SKP.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Minister Pogačnik o učinkovitejšem prilagajanju kmetijstva
  Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.