Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma » Kmetijski ministri EU o prihodnjem polletnem delovnem progra
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
Kmetijski ministri EU o prihodnjem polletnem delovnem progra
PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2010 04:29 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


12.07.2010
Kmetijski ministri EU o prihodnjem polletnem delovnem programu in o stanju v sektorju mleka
Bruselj, 12. 7. 2010 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je udeležil rednega zasedanja kmetijskih ministrov EU, na katerem je belgijsko predsedstvo predstavilo svoj delovni program na področju kmetijstva in ribištva. Ministri so na zasedanju obravnavali tudi poročilo skupine na visoki ravni za mleko, kjer je minister Židan poudaril potrebo po označevanju porekla mleka. Ob robu zasedanja je predvideno, da se bo minister sestal tudi z evropsko komisarko za ribištvo, Mario Damanaki in predsednikom Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja pri Evropskem parlamentu, Paolom De Castrom.

Delovni program belgijskega predsedstva


S prvim julijem je predsedovanje Svetu EU prevzela Belgija, ki namerava med drugim nadaljevati s poglobljeno razpravo o prihodnosti Skupne kmetijske politike (SKP) po 2013. Druga prioriteta predsedstva bo predstavljala obravnava poročila skupine na visoki ravni za mleko z namenom doseči dolgoročno stabilnost mlečnega sektorja v EU. Še pred koncem leta namerava predsedstvo pričeti politično razpravo o zakonodajnih predlogih za mlečni sektor. Predsedstvo bo posebno pozornost namenilo tudi zakonodajnim vprašanjem v okviru poenostavitve SKP in boljšega delovanja agroživilske verige. Predvidena je tudi razprava o reviziji evropske politike o kakovosti kmetijskih proizvodov in nadaljevanje razpravo o reformi Skupne ribiške politike. Predsedstvo namerava nadaljevati aktivnosti na področju dobrobiti živali in iskanja dogovora med Svetom EU ter Evropskim parlamentom glede uredbe o novih živilih in začeti obravnavo novega predloga Komisije glede gojenja gensko spremenjenih rastlin.



Poročilo skupine na visoki ravni za mleko


Komisija je v oktobru 2009 ustanovila posebno skupino na visoki ravni za mleko. Cilj skupine je bila proučitev srednjih in dolgoročnih ukrepov za stabilizacijo v sektorju mleka zlasti v povezavi s predvidenim opuščanjem mlečnih kvot v letu 2015. Komisija je na zasedanju predstavila poročilo o rezultatih dela te skupine.


Minister Židan je v razpravi poudaril, da so priporočila skupine na visoki ravni za nadaljnjo stabilnost sektorja pomembna in da je dolgoročno treba izenačiti pogajalsko moč med posameznimi pogodbenimi strankami v agroživilski verigi. Minister je tudi poudaril, da je za slovenski mlečni sektor pomembno označevanje porekla mleka in povedal, da je v povezavi z zmanjševanjem negativnim vplivov podnebnih sprememb zelo pomembno krajšanje transportnih poti, kar lahko za slovenski mlečni sektor predstavlja tudi prednost.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kmetijski ministri EU o prihodnjem polletnem delovnem progra
  Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.