Registriraj se Pogosta vprašanja Seznam članov Išči Glas dežele Seznam forumov




Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma » MKGP Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2009 20:37 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Novica
22.01.2009
NAPOVED - Udeležba ministra dr. Milana Pogačnika na delovnem pogovoru predsednika vlade Boruta Pahorja s predstavniki družbenih skupin s področja kmetijstva

Petek, 23. 1. 2009



Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik se bo udeležil delovnega pogovora premiera Boruta Pahorja s predstavniki družbenih skupin s področja kmetijstva, ki že sodelujejo ali bodo sodelovale v socialnem oz. razvojnem dialogu. Ob tej priložnosti bodo izmenjali stališča o načinu in vsebini prihodnjega sodelovanja in o najresnejših vprašanjih, s katerimi se kmetije ter na kmetijstvo vezane organizacije in gospodarske družbe srečujejo v času globalne in finančne krize.



* * *



* foto termin ob 10. uri v Veliki dvorani vlade RS, Gregorčičeva 27
* po srečanju bo predvidoma sledila izjava za medije

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2009 06:51 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Novica
23.01.2009
Objava javnih razpisov za trajne nasade in mlade prevzemnike kmetij

Ljubljana, 23. 1. 2009 – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes v okviru Programa razvoja podeželja (PRP) za obdobje 2007 – 2013 v Uradnem listu RS objavilo javni razpis »Dodeljevanje sredstev iz naslova ukrepa Posodabljanje kmetijskih gospodarstev, za naložbe na področju sadjarstva, vinogradništva in hmeljarstva, za leto 2009« in javni razpis »Dodeljevanje sredstev iz naslova ukrepa Posodabljanje kmetijskih gospodarstev, za naložbe mladih prevzemnikov kmetij«. V okviru prvo omenjenega razpisa je upravičencem na voljo 8 mio EUR, v okviru drugega pa 12 mio EUR. Za ukrep 121 Posodabljanje kmetijskih gospodarstev je v celotne programskem obdobju 2007 - 2013 namenjenih dobrih 82 mio EUR.



Javna razpisa sta odprta do porabe sredstev. Objava informacije o zaprtju razpisov bo objavljena na spletnih straneh ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Dodeljevanje sredstev iz naslova ukrepa »Posodabljanje kmetijskih gospodarstev, za naložbe na področju sadjarstva, vinogradništva in hmeljarstva, za leto 2009«



Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za naložbe kmetijskih gospodarstev iz naslova ukrepa Posodabljanje kmetijskih gospodarstev iz PRP 2007-2013, za naložbe na področju sadjarstva, vinogradništva in hmeljarstva oz. trajnih nasadov.


Podpore bodo dodeljene kmetijskim gospodarstvom za enostavne in zahtevne naložbe v lastno primarno pridelavo kmetijskih proizvodov, ter naložbam, namenjenim izvajanju storitev s kmetijsko mehanizacijo. Kot enostavne naložbe se štejejo naložbe, katerih skupna vrednost vseh načrtovanih naložb v okviru iste vloge ne presega 50 tisoč EUR upravičenih stroškov (brez DDV). Kot zahtevne naložbe pa se štejejo naložbe, katerih skupna vrednost vseh načrtovanih naložb v okviru iste vloge presega 50 tisoč EUR upravičenih stroškov (brez DDV).


Cilj teh podpor posodabljanju kmetijskih gospodarstev je spodbuditi prestrukturiranje in povečati učinkovitost gospodarjenja na področju sadjarstva, vinogradništva in hmeljarstva ter s tem prispevati k večji naložbeni aktivnosti ali povečanju produktivnosti dela v kmetijstvu. Delež prispevka EU v celotnih javnih izdatkih znaša 75 odstotkov.


Dodeljevanje sredstev iz naslova ukrepa »Posodabljanje kmetijskih gospodarstev, za naložbe mladih prevzemnikov kmetij«



Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za naložbe kmetijskih gospodarstev iz naslova ukrepa Posodabljanje kmetijskih gospodarstev iz PRP 2007-2013, za naložbe mladih prevzemnikov kmetij, ki so jih oziroma jih bodo mladi prevzemniki kmetij izvedli v obdobju prvih petih let od izdaje pozitivne odločbe iz naslova izvajanja ukrepa Pomoč mladim prevzemnikom.


Podpore bodo dodeljene kmetijskim gospodarstvom za enostavne in zahtevne naložbe v lastno primarno pridelavo kmetijskih proizvodov, ter naložbam, namenjenim izvajanju storitev s kmetijsko mehanizacijo.


Cilj podpore posodabljanju kmetijskih gospodarstev je spodbuditi prestrukturiranje in povečati učinkovitost gospodarjenja na kmetijah mladih prevzemnikov ter s tem prispevati k večji naložbeni aktivnosti ali povečanju produktivnosti dela v kmetijstvu. Delež prispevka EU v celotnih javnih izdatkih znaša 75 odstotkov.


* * *



Dodatne informacije za upravičence

Več informacij o objavljenih javnih razpisih lahko zainteresirani po njihovi objavi v Uradnem listu RS dobijo na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano:



http://www.mkgp.gov.si/si/javni_razpisi/

in Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja:
http://www.arsktrp.gov.si/si/javni_razpisi/

oziroma na telefonski številki ARSKTRP: 01/580-7792 od ponedeljka do četrtka od 8.00 do 15.30 ure in v petek od 8.00 do 14.30 ure.

Vprašanja lahko posredujejo tudi po elektronski pošti na naslov aktrp(at)gov.si.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2009 06:51 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Novica
23.01.2009
Zaprtje razpisa za ukrep dodajanje vrednosti kmetijskim in gozdarskim proizvodom za živilske proizvode

Ljubljana, 23. 1. 2009 – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča vse upravičence, da se bo javni razpis za ukrep 123 - Dodajanje vrednosti kmetijskim in gozdarskim proizvodom za živilske proizvode, zaprl danes ob 24.00 uri. Razlog za zaprtje javnega razpisa je neveljavnost sheme regionalnih državnih pomoči, na podlagi katere se dodeljujejo sredstva za tovrstne naložbe. Od 31. 12. 2008, ko so začela veljati določila Uredbe Komisije (ES) št. 800/2008, shema ni skladna s sedaj veljavnimi pravili o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči. Ministrstvo bo razpis ponovno objavilo, ko bo od Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko prejelo potrditev o skladnosti Uredbe o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči z omenjeno uredbo Komisije.





Ministrstvo je prvi javni razpis za ukrep 123 - Dodajanje vrednosti kmetijskim in gozdarskim proizvodom za živilske proizvode, ki niso opredeljeni v Prilogi I Pogodbe o ustanovitvi Evropske gospodarske skupnosti kot kmetijski proizvodi, v katerem je bilo na voljo 8,67 mio EUR, objavilo 25. julija 2008. Za celotno programsko obdobje do konca leta 2013 je namenjenih dobrih 93 mio EUR.



Z ukrepom se dodeljuje nepovratna sredstva naložbam v predelavo in trženje živilskih proizvodov, ki bodo spodbujale uvajanje novih proizvodov ali proizvodnih izboljšav ter s tem pospešile posodabljanje predelovalnih obratov v smeri večje splošne učinkovitosti in večje produktivnosti. Upravičeni stroški do sofinanciranja so gradnja ali obnova nepremičnin, nakup novih strojev in tehnološke opreme ter v razpisni dokumentaciji določeni splošni stroški.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2009 06:08 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Novica
26.01.2009
Srečanje ministra Pogačnika s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije

Ljubljana, 26. 1. 2009 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik se je danes sestal s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki so ga seznanili s svojim delom in organiziranostjo. Pri tem so poudarili, da ZDUS s svojo mrežo pokriva celotno Slovenijo in izpostavili projekt »Starejši za starejše« na področju organizirane pomoči starostnikom na domu. Minister Pogačnik je dal pobudo za raziskovalni projekt, v katerem bi skupaj z ministrstvoma za zdravje ter delo, družino in socialne zadeve preučili potrebe in kapacitete za oskrbo starejših v lokalnem okolju na podeželju.



Na ZDUS poznajo Program razvoja podeželja 2007 – 2013, saj na podeželju že sedaj uspešno sodelujejo s Kmetijsko svetovalno službo. Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, predvsem z ukrepi znotraj 3. osi PRP 2007 – 2013, nudi možnost za sofinanciranje projektov s področja naložb za pomoč starejšim, starostniki pa se že uspešno vključujejo tudi v delo nekaterih lokalnih akcijskih skupin v okviru pristopa LEADER. Ministrstvo bo ZDUS vključilo v informacijsko mrežo za podeželje, kar bo še izboljšalo pretok informacij in uspešnost projektov.



* * *

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2009 08:17 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Novica
28.01.2009
Minister Pogačnik sprejel predstavnike združenja za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave

Ljubljana, 28. 1. 2009 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik je danes sprejel predstavnike Slovenskega združenja za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave. Predsednik združenja Stanko Volk s sodelavci je ministru predstavil delovanje združenja in problematiko slovenskih pridelovalcev zelenjave.





Predstavniki pridelovalcev so ministru predstavili nekaj problemov, pri katerih pričakujejo ustrezno pomoč države oziroma resornega ministrstva. Kot najbolj pereče so izpostavili problem nepovezovanja in razdrobljenost pridelovalcev, kar onemogoča tudi učinkovitejše trženje zelenjave slovenskega izvora. Izpostavili so problem upadanja števila pridelovalcev in nizko stopnjo samooskrbe na tem področju. Omenili so tudi problem nizkih plačil v okviru ukrepa integrirane pridelave zelenjave, problem dostopnosti ustreznih fitofarmacevtskih sredstev, problem pridobivanja vodnih dovoljenj za namakanje ter problem določitve mesta za veletržnico v Ljubljani.


Minister je pojasnil, da ministrstvo podpira povezovanje proizvajalcev v t.i. obliki »organizacij proizvajalcev«, za delovanje katerih je možno pridobiti tudi finančna sredstva EU. Ministrstvo se zaveda zahtevnosti postopkov za pridobitev tovrstnih sredstev kot tudi izvajanja vseh pogojev za delovanje organizacij proizvajalcev. Ker se trenutno zaradi nove evropske uredbe za to področje spreminjajo tudi nacionalni predpisi, je minister povabil združenje, da pripravi konkretne predloge pogojev za vzpostavitev in ustrezen način delovanja organizacij proizvajalcev.


Minister Pogačnik je tudi poudaril, da se ministrstvo zaveda pomanjkanja ustreznih strategij za razvoj zelenjadarstva v Sloveniji kot tudi za ostale kmetijske panoge. Zato je prioriteta dela ministrstva v tem letu priprava strategije prihodnjega razvoja kmetijstva, v kateri bo opredeljen tudi prihodnji razvoj sektorja zelenjave. Poudaril je, da potrebujemo akcijski program razvoja in dobre projekte. Prav tako pa bo ministrstvo letos nadaljevalo z iskanjem ustrezne rešitve za zakon o generični promociji kmetijskih in živilskih izdelkov, ki bi lahko prispevala k večji ozaveščenosti in informiranosti slovenskega potrošnika o prepoznavanju kakovostnih kmetijskih produktov in tudi njihovega porekla. Sogovorniki so se dogovorili, da bodo v pripravo obeh dokumentov vključeni tudi predstavniki omenjenega združenja.
Glede višine podpor za integrirano pridelavo so predstavniki ministrstva pojasnili, da so bila ta določena na podlagi strokovnih izračunov stroškov tovrstne pridelave in je bila dogovorno sprejeta v okviru postopka sprejemanja Programa razvoja podeželja RS 2007-2013. Kljub temu bo ministrstvo preučilo možnosti za nove, bolj ciljno naravnane ukrepe na tem področju, ki bodo podpirali tudi lokalno oskrbo z vrtninami.


Predstavniki združenja so izpostavili problem pomanjkanja pri nas registriranih fitofarmacevtskih sredstev za področje zelenjadarstva, in sicer zaradi majhnega nabavnega trga Slovenije. Predlagali so uporabo pripravkov, ki so dovoljeni v sosednjih državah, s čimer bi bili tudi konkurenčni pridelovalcem iz sosednjih držav. Predstavniki ministrstva so pojasnili, da na tem področju ne velja prost pretok fitofarmacevtskih sredstev. Uporabljajo se lahko samo sredstva, ki so registrirana v Sloveniji. Kljub temu pa zakon o fitofarmacevtskih sredstvih dopušča možnost, da se za nujne potrebe varstva rastlin, za katerega v Sloveniji ni registriranih sredstev, pod določenimi pogoji dovoli uporaba sredstev, ki so registrirana v sosednjih državah. Sogovorniki so se dogovorili, da bo združenje pripravilo seznam nujno potrebnih fitofarmacevtskih sredstev in njihovo uporabo posredovalo v preučitev Fitosanitarni upravi RS.


Minister Pogačnik se je zavzel za povečanje pridelave vrtnin ter izpostavil pomen lokalne pridelave in možnosti lokalne oskrbe. Zagotovil je, da bo glede problematike pridobivanja vodnih dovoljenj za namakanje govoril z ministrom za okolje in prostor Karlom Erjavcem, glede ureditve prostora za veletržnico v Ljubljani pa z županom mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovičem v začetku februarja.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2009 16:32 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Novica
29.01.2009
Spremembe uredbe o prekrških na področju skupne ribiške politike

Ljubljana, 29. 1. 2009 – Vlada je na današnji redni seji sprejela spremembo Uredbe o določitvi prekrškov za kršitve določb uredb Skupnosti s področja skupne ribiške politike. Spremembe so potrebne zaradi spremembe evropske zakonodaje, ki določa več novih ukrepov za upravljanje glede trajnostnega izkoriščanja ribolovnih virov v Sredozemskem morju.

Nova evropska uredba na tem področju se spreminja samo v tehničnem smislu, vsebinsko pa ne prinaša bistvenih novosti. Vsaka država članica je dolžna izvajati predpise EU tako, da na podlagi sprememb evropske zakonodaje prilagodi svoje nacionalne predpise. Ribiška inšpekcija namreč ne more izrekati kazni za prekrške na podlagi evropske uredbe ampak slovenskega pravnega predpisa. Sprejete spremembe uredbe bodo tako ribiškim inšpektorjem še naprej omogočale izvajanje predpisovanja kazni za prekrške.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 05:55 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


O ministrstvu
Delovna področja
Program razvoja podeželja 2007-2013
Zakonodaja
Javni razpisi
Novinarsko središče
Organi v sestavi
Informacijska točka EFSA
Informacije javnega značaja
Spletne aplikacije
Uporabne povezave
Kje smo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dunajska 58

1000 Ljubljana

T: (01) 478 9000

F: (01) 478 9021

E: gp.mkgp(at)gov.si

Predsednik Vlade RS

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava




Novica
02.02.2009
Urejanje GERK-ov pred oddajo zbirne vloge

Ljubljana, 2. 2. 2009 – Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano opozarja nosilce kmetijskih gospodarstev, da je od 1. januarja 2009 v skladu z novim Pravilnikom o registru kmetijskih gospodarstev (Uradni list RS, št. 122/0Cool nekoliko spremenjen postopek pri vpisu GERK-ov. V skladu z zahtevami Evropske skupnosti je vpis GERK-ov dovoljen le na kmetijskih zemljiščih. Ta so določena v evidenci dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč.



Evidenca dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč (v nadaljevanju: evidenca rabe) je enotna državna evidenca o dejanski rabi kmetijskih in gozdnih zemljišč, ki jo vodi ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano (MKGP). Podatki v evidenci rabe se zajemajo iz ortofotov (narejenih iz letalskih posnetkov), ki so hkrati tudi podlaga za vpis GERK-ov. Poleg tega se v evidenci rabe upoštevajo tudi drugi podatki, kot npr. ugotovitve iz terenskih ogledov MKGP oz. kontrolnih organov. Evidenca rabe je javno dostopna na spletni strani: http://rkg.gov.si/GERK/viewer.jsp .



Pri vpisu novega GERK-a ali pri spremembi že vpisanega GERK-a se izvrši presek prijavljenega GERK-a z evidenco rabe. Če se pri tem ugotovi, upoštevaje predpisano toleranco, da GERK ali del GERK-a leži na površinah, ki po evidenci rabe niso kmetijska zemljišča v rabi, vpis GERK-a ni mogoč. V praksi to pomeni, da nosilec kmetijskega gospodarstva lahko vriše GERK npr. travnik na površinah, ki so v evidenci rabe zajete kot njiva, travnik, vinograd, sadovnjak ipd., ne more pa vrisati travnika na zaraščenih površinah, gozdu, cesti…



Kadar vpis GERK-a zaradi odstopanja od evidence rabe ne bo mogoč, bo upravna enota najprej preverila, ali je glede na ortofoto morda prišlo do napake v evidenci rabe. Če bo ugotovljena napaka, jo bo MKGP takoj odpravil in s tem omogočil vpis GERK-a. Če je evidenca rabe glede na ortofoto pravilno zajeta in stanje v naravi od zadnjega snemanja ortofotov (trenutno je to od 2006) ni bilo spremenjeno, bo treba zmanjšati GERK, tako da bo ustrezal stanju v naravi.



Vpis GERK-a se bo lahko nekoliko časovno zavlekel, če je bilo stanje v naravi od zadnjega snemanja ortofotov spremenjeno (npr. zarast je bila izkrčena). V tem primeru se GERK na površinah, na katerih iz ortofota ni vidna spremenjena kmetijska raba, začasno ne bo mogel vrisati, vendar pa bo nosilec lahko na upravni enoti podal predlog za spremembo podatkov v evidenci rabe. V predlogu mora nosilec natančno obrazložiti, kako je spremenjeno stanje v naravi (npr. grmičevje je posekano, površina je zasejana s travo in se redno kosi). MKGP bo predlog preveril, po potrebi opravil terenski ogled in če bodo navedbe nosilca potrjene, ustrezno popravil evidenco rabe. Tedaj bo vpis GERK-a na tej površini mogoč, ne glede na stanje, ki je razvidno iz ortofota.



Poudariti velja, da je za pravilen vpis GERK-a odgovoren nosilec. Tako mora nosilec tudi v primerih, ko je iz ortofota še razvidno kmetijsko zemljišče, pa to zemljišče v naravi ni več v uporabi (je neobdelano ali pa se celo že zarašča), to ustrezno prijaviti v register kmetijskih gospodarstev.



Osnovna pravila za vpis GERK-ov



Da bi vpis GERK-ov potekal čimbolj nemoteno, povzemamo še osnovna pravila za vpis GERK-ov, ki jih v skladu z evropskimi predpisi določa Pravilnik o registru kmetijskih gospodarstev:


- GERK lahko vsebuje le površine z eno vrsto dejanske rabe;

- iz GERK-a morajo biti izločene vse površine z nekmetijsko rabo (zelenice okoli hiš, zaraščene površine, gozd ipd.), večje od 100 m2, ter vode in pozidana zemljišča , večja od 25 m2;

- GERK lahko vsebuje določene linijske objekte do širine 2 m (kozolec, kolovoz, jarek, mejica, suhozid ipd.), ter obračališča in brežine do predpisanih širin.



Vse podatke v registru kmetijskih gospodarstev, vključno z GERK-i, morajo nosilci kmetijskih gospodarstev urediti na upravni enoti najpozneje en dan pred vnosom zbirne vloge (ta bo tudi letos potekal od 5. 3. do 15. 5). Zaradi morebitnih dolgotrajnejših postopkov vpisa predvsem tam, kjer se je stanje v naravi od poletja 2006 spremenilo, priporočamo, da se za uskladitev GERK-ov nosilci čimprej naročijo na pristojni upravni

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 05:55 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


Novica
02.02.2009
Urejanje GERK-ov pred oddajo zbirne vloge

Ljubljana, 2. 2. 2009 – Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano opozarja nosilce kmetijskih gospodarstev, da je od 1. januarja 2009 v skladu z novim Pravilnikom o registru kmetijskih gospodarstev (Uradni list RS, št. 122/0Cool nekoliko spremenjen postopek pri vpisu GERK-ov. V skladu z zahtevami Evropske skupnosti je vpis GERK-ov dovoljen le na kmetijskih zemljiščih. Ta so določena v evidenci dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč.



Evidenca dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč (v nadaljevanju: evidenca rabe) je enotna državna evidenca o dejanski rabi kmetijskih in gozdnih zemljišč, ki jo vodi ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano (MKGP). Podatki v evidenci rabe se zajemajo iz ortofotov (narejenih iz letalskih posnetkov), ki so hkrati tudi podlaga za vpis GERK-ov. Poleg tega se v evidenci rabe upoštevajo tudi drugi podatki, kot npr. ugotovitve iz terenskih ogledov MKGP oz. kontrolnih organov. Evidenca rabe je javno dostopna na spletni strani: http://rkg.gov.si/GERK/viewer.jsp .



Pri vpisu novega GERK-a ali pri spremembi že vpisanega GERK-a se izvrši presek prijavljenega GERK-a z evidenco rabe. Če se pri tem ugotovi, upoštevaje predpisano toleranco, da GERK ali del GERK-a leži na površinah, ki po evidenci rabe niso kmetijska zemljišča v rabi, vpis GERK-a ni mogoč. V praksi to pomeni, da nosilec kmetijskega gospodarstva lahko vriše GERK npr. travnik na površinah, ki so v evidenci rabe zajete kot njiva, travnik, vinograd, sadovnjak ipd., ne more pa vrisati travnika na zaraščenih površinah, gozdu, cesti…



Kadar vpis GERK-a zaradi odstopanja od evidence rabe ne bo mogoč, bo upravna enota najprej preverila, ali je glede na ortofoto morda prišlo do napake v evidenci rabe. Če bo ugotovljena napaka, jo bo MKGP takoj odpravil in s tem omogočil vpis GERK-a. Če je evidenca rabe glede na ortofoto pravilno zajeta in stanje v naravi od zadnjega snemanja ortofotov (trenutno je to od 2006) ni bilo spremenjeno, bo treba zmanjšati GERK, tako da bo ustrezal stanju v naravi.



Vpis GERK-a se bo lahko nekoliko časovno zavlekel, če je bilo stanje v naravi od zadnjega snemanja ortofotov spremenjeno (npr. zarast je bila izkrčena). V tem primeru se GERK na površinah, na katerih iz ortofota ni vidna spremenjena kmetijska raba, začasno ne bo mogel vrisati, vendar pa bo nosilec lahko na upravni enoti podal predlog za spremembo podatkov v evidenci rabe. V predlogu mora nosilec natančno obrazložiti, kako je spremenjeno stanje v naravi (npr. grmičevje je posekano, površina je zasejana s travo in se redno kosi). MKGP bo predlog preveril, po potrebi opravil terenski ogled in če bodo navedbe nosilca potrjene, ustrezno popravil evidenco rabe. Tedaj bo vpis GERK-a na tej površini mogoč, ne glede na stanje, ki je razvidno iz ortofota.



Poudariti velja, da je za pravilen vpis GERK-a odgovoren nosilec. Tako mora nosilec tudi v primerih, ko je iz ortofota še razvidno kmetijsko zemljišče, pa to zemljišče v naravi ni več v uporabi (je neobdelano ali pa se celo že zarašča), to ustrezno prijaviti v register kmetijskih gospodarstev.



Osnovna pravila za vpis GERK-ov



Da bi vpis GERK-ov potekal čimbolj nemoteno, povzemamo še osnovna pravila za vpis GERK-ov, ki jih v skladu z evropskimi predpisi določa Pravilnik o registru kmetijskih gospodarstev:


- GERK lahko vsebuje le površine z eno vrsto dejanske rabe;

- iz GERK-a morajo biti izločene vse površine z nekmetijsko rabo (zelenice okoli hiš, zaraščene površine, gozd ipd.), večje od 100 m2, ter vode in pozidana zemljišča , večja od 25 m2;

- GERK lahko vsebuje določene linijske objekte do širine 2 m (kozolec, kolovoz, jarek, mejica, suhozid ipd.), ter obračališča in brežine do predpisanih širin.



Vse podatke v registru kmetijskih gospodarstev, vključno z GERK-i, morajo nosilci kmetijskih gospodarstev urediti na upravni enoti najpozneje en dan pred vnosom zbirne vloge (ta bo tudi letos potekal od 5. 3. do 15. 5). Zaradi morebitnih dolgotrajnejših postopkov vpisa predvsem tam, kjer se je stanje v naravi od poletja 2006 spremenilo, priporočamo, da se za uskladitev GERK-ov nosilci čimprej naročijo na pristojni upravni

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 05:56 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


04.02.2009
Minister dr. Pogačnik sprejel predstavnike Kmečke zveze Trst

Ljubljana, 4. 2. 2009 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik je skupaj z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjanom Žekšem danes sprejel predstavnike Kmečke zveze Trst (KZT), organizacije, ki povezuje zamejske kmete v Italiji. Predsednik zveze Franc Fabec s sodelavci je ministroma predstavil organiziranost in delovanje njihove organizacije ter probleme, s katerimi se slovenski kmetje srečujejo na Tržaškem, Goriškem in v Videmski pokrajini. Sogovorniki so sodelovanje ministrstev z zamejci ocenili kot dobro in se zavzeli za njegovo nadaljevanje, hkrati pa izpostavili osrednji pomen gospodarskega področja.





Zamejski kmetje so kot najbolj pereč problem predstavili področje Nature 2000, ki predstavlja po njihovem mnenju prikrit mehanizem za izvrševanje pritiskov na slovensko skupnost. Italija je namreč s tem režimom zaščitila 7 odstotkov površin, ko gre za zemljo zamejskih Slovencev pa ta delež znaša kar 75 odstotkov. Težave se pojavljajo tudi na področju vinogradništva, ko gre za dvolastništvo vinogradov. Sicer pa Slovenci z obeh strani meje uspešno sodelujejo na Interreg projektih, kar jih opogumlja pri snovanju še bolj zahtevnih povezav. Pri tem so izpostavili zamisel o projektu, ki bi v skupno cono povezoval območje Brd (Colio) z obeh strani meje. To bi omogočalo enovito nastopanje in s tem še boljše trženje prepoznavnih pridelkov, vina in hrane ter turistične ponudbe tega območja.


Ministra sta predstavnikom KZT napovedala, da se bosta v okviru možnosti trudila za ohranjanje finančne pomoči za podporo aktivnostim zamejskih Slovencev. Na temo problematike Nature 2000 so se dogovorili za pripravo temeljite analize in organizacijo posveta, na katerem bodo sodelovali predstavniki vladnih, pokrajinskih in nevladnih organizacij iz Slovenije in Italije. Zaradi dobre prakse in izkušenj na področju projektov čezmejnega sodelovanja so se sogovorniki zavzeli za njihovo širitev, ki pa mora biti bolj sistemska in vključevati vse ravni.


* * *

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2009 05:57 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


04.02.2009
Srečanje ministra dr. Pogačnika z županom Zoranom Jankovićem

Ljubljana, 4. 2. 2009 – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milan Pogačnik se je danes sestal z županom Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoranom Jankovićem. Sogovornika sta se skupaj s sodelavci pogovarjala o prostorskem načrtovanju mestne občine s poudarkom na kmetijskih zemljiščih, problematiki vodarne Brest, prenosu nezazidanih stavbnih zemljišč na MOL in projektu nove lokacije veletržnice Ljubljana.



Po srečanju je minister Pogačnik povedal, da so na kratkem, vendar konstruktivnem razgovoru s predstavniki MOL »dorekli nekatere vsebine, ki bodo pomembno vplivale na bodoči razvoj Ljubljane na področju strateškega planiranja, ohranjanje kvalitete voda, novi lokaciji veletržnice ter nekaterih prenosih zemljišč, ki bodo pripomogli k razvoju mestne občine«.


Ministrstvo se je zavezalo, da bo po prejemu strateškega prostorskega načrta kot tudi izvedbenega ter okoljskega poročila zadevo prioritetno obravnavalo in podalo mnenje o ustreznosti predstavljenih rešitev. Pri tem bo ministrstvo upoštevalo zakonska določila glede varovanja najboljših kmetijskih zemljišč in obenem konstruktivno sodelovalo pri iskanju ustreznih prostorskih rešitev za mestno občino Ljubljana.


Ministrstvo bo na kmetijskih zemljiščih na vodovarstvenem območju vodarne Brest s povečanim inšpekcijskim nadzorom poskušalo zagotoviti dosledno spoštovanje uredbe o vodovarstvenih območjih. Ta določa prepoved uporabe organskih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev ter paše živine na teh območjih. Obenem so se sogovorniki dogovorili za pospešen prenos zemljišč na območju vodnega zajetja Brest, strokovne službe pa bodo preučile možnosti ravnanja v 200 metrskem pasu okoli zajetja.
Minister Pogačnik in župan Janković sta se pogovarjala tudi o recipročnosti prenosa zemljišč iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS na mestno občino ter obratno.


Župan MOL Zoran Janković se je ministru zahvalil za dobro razpravo in konkretne odgovore. Po njegovem mnenju je najpomembnejša zadeva, da bodo »v tem mesecu preverjeni vsi predlogi MOL za občinske prostorske načrte tako, da lahko računamo na pridobljeno soglasje kmetijskega ministrstva, seveda v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor«.


Minister Pogačnik in župan Janković sta se uskladila tudi o lokaciji veletržnice v Ljubljani. Nova lokacija bo ob ljubljanski obvoznici pri Cesti dveh cesarjev, za kar se bo tudi izvedel prenos za to potrebnih zemljišč iz sklada na mestno občino.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2009 05:36 Odgovori s citatom
Sine
Administrator foruma
 
Pridružen/-a30.11. 2007, 16:45
Prispevkov986
KrajDomžale


05.02.2009
Vlada s sprejetjem uredb uredila financiranje ukrepov druge osi Programa razvoja podeželja 2007 - 2013

Ljubljana, 29. 1. 2009 – Vlada RS je na današnji redni seji sprejela Uredbo o plačilih za kmetijsko okoljske ukrepe iz Programa razvoja podeželja za Republiko Slovenijo 2004-2006 v letih 2009-2010 in Uredbo o plačilih za ukrepe osi 2 iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007-2013 ter Uredbo o predpisanih zahtevah ravnanja ter dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih pri kmetovanju.



Uredba o plačilih za kmetijsko okoljske ukrepe iz PRP 2004-2006 v letih 2009-2010


UredbA o plačilih za kmetijsko okoljske ukrepe iz Programa razvoja podeželja za Republiko Slovenijo (PRP) 2004-2006 v letih 2009-2010 nadomešča Uredbo o plačilih za kmetijsko okoljske ukrepe iz PRP 2004-2006 v letih 2007-2010, ki je bila sprejeta na podlagi starega Zakona o kmetijstvu. Z uredbo se kmetijsko okoljskim plačilom iz PRP 2004-2006 in PRP za obdobje 2007-2013, v letu 2009 namenja skupno 41 mio eurov, v letu 2010 pa 42 mio eurov.


Uredba opredeljuje ukrepe, ki se bodo v letih 2009-2010 izvajali skladno z uredbami Sveta in Komisije.

Ukrepi se financirajo iz sredstev proračuna Republike Slovenije v višini vsaj 20 odstotkov in iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini do 80 odstotkov.



Uredba o plačilih za ukrepe osi 2 iz PRP za obdobje 2007-2013



Uredba o plačilih za ukrepe osi 2 iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije (PRP) za obdobje 2007-2013 v letih 2009-2013 nadomešča Uredbo o plačilih za ukrepe osi 2 iz PRP 2007-2013 v letih 2007-2013, ki je bila sprejeta na podlagi starega Zakona o kmetijstvu. Z uredbo se ukrepom osi 2 in kmetijsko okoljskim ukrepom iz predpisa, ki ureja plačila za kmetijsko okoljske ukrepe iz PRP 2004-2006 v letih 2007-2010, v letu 2009 namenja skupno 85 mio eurov, v letu 2010 pa 79,77 mio eurov.

Uredba je bila sprejeta tudi zaradi sprememb PRP 2007-2013, ki jih je potrdila Evropska komisija in se nanašajo na nekatere tehnične popravke in vsebinske spremembe. Uredba opredeljuje ukrepe, ki se bodo v letih 2009-2013 izvajali skladno z uredbami Sveta in Komisije. Ukrepi osi 2 se financirajo iz sredstev proračuna Republike Slovenije v višini vsaj 20 odstotkov in iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini do 80 odstotkov.


Uredba o predpisanih zahtevah ravnanja ter dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih pri kmetovanju



Uredbo o predpisanih zahtevah ravnanja ter dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih pri kmetovanju uvaja prenovljen sistem sankcioniranja kršitev navzkrižne skladnosti ter novosti na področju zakonodaje.
Uredba določa seznam zahtev, ki so določene na podlagi že sprejete zakonodaje na kmetijskem področju ter način kontrole in sankcioniranja. Zahteve pokrivajo področja zdravja ljudi, živali in rastlin, ugodnega počutja živali ter dobre kmetijske in okoljske pogoje.
Od prejšnjih uredb se razlikuje po prenovljenem sistemu sankcioniranja, ki je z njo skladnejši z zakonodajo EU, po posodobljenih sklicih na zakonodajo in po prenovljenih nekaterih zahtevah v obeh njenih prilogah.

_________________
ADMIN MA VAS RAD
Poglej uporabnikov profil Najdi vse prispevke pod imenom Sine Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MKGP
  Glas dežele Seznam forumov » Pri nas doma
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 5 od 5  
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  



Powered by phpBB © phpBB Group
Theme designed for Trushkin.net | Themes Database.