| čebula za vsakdanjo rabo | |
Objavljeno: 10 Mar 2008 11:32 |
|
|
Deželan |
|
|
|
Pridružen/-a | 06.01. 2008, 15:58 | Prispevkov | 202 | Kraj | Slovenija |
|
|
|
|
|
|
|
Čebula ima podobne zdravilne lastnosti kot česen, znižuje raven škodljivega holesterola v krvi, razmaščuje in čisti kri ter preprečuje poapnitev žil. Ja eno najboljših naravnih zdravil proti visokemu krvnemu tlaku. Seveda čim bolj svežo in surovo jo jemo bolj so telesu dostopne njene koristne snovi. Zdravilna moč čebule: varuje pred okužbami saj razkužuje nosno, ustno in žrelno votlino, krepi želodčne in črevesne sluznice, znižuje krvni tlak in količino maščob v krvi ter tako varuje pred boleznimi ožilja in krepi srce, pospešuje nastajanje krvi, izboljšuje razpoloženje in povečuje tek. Sok sveže čebule varuje tudi pred piki čebel ali os, saj ublaži oteklino. Učinkovine se ne razgrajujejo prav hitro in še v ledvicah, mehurju in sečevodu blažijo vnetja in zdravijo, skratka vsestransko in zelo koristno naravno zdravilo.
|
|
_________________ Izgube določajo dobiček, |
|
|
|
| | |
Objavljeno: 11 Mar 2008 09:28 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
Nisem vedela, da je čebula tako uporabna. Sama jo naraje jem surovo, čerpav potem ne dišim ravno najbolj privlačno. Občasno pa tudi kakšen česen zgrizem in potem diham komu za vrat.
Maja |
|
|
|
|
Objavljeno: 12 Mar 2008 08:57 |
|
|
Paco |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:09 | Prispevkov | 197 | Kraj | Levo od ljubljane |
|
|
|
|
|
|
|
Njamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, čebula in česen!!!! Sam pol mi vse bejbe pobegnejo!
|
|
_________________ TOMO VINKOVIĆ FOREWER |
|
|
|
Objavljeno: 12 Mar 2008 19:37 |
|
|
Deželan |
|
|
|
Pridružen/-a | 06.01. 2008, 15:58 | Prispevkov | 202 | Kraj | Slovenija |
|
|
|
|
|
|
|
Paco ---- vidva z Majo bi glišn prav dišala** v debati ob kofetu kak povečat količino mleka. |
|
_________________ Izgube določajo dobiček, |
|
|
|
Objavljeno: 14 Mar 2008 21:59 |
|
|
Deželan |
|
|
|
Pridružen/-a | 06.01. 2008, 15:58 | Prispevkov | 202 | Kraj | Slovenija |
|
|
|
|
|
|
|
ČEBULNA SOLATA
Potrebujemo:
5 mladih čebulic s stebli
100 g izkoščičenih zelenih oliv
1 žlica majoneze
sol
olivno olje
vinski kis
Čebulo in stebla narežemo na majhne koščke in stresemo v skledico. Prelijemo z žlico olivnega olja in pol žličke vinskega kisa ter vse skupaj premešamo.
Olive skupaj z majonezo zmeljemo v mešalniku, da dobimo gosto pasto (lahko so olive zmlete tudi bolj grobo). To dodamo k čebuli in dobro premešamo. Dodamo še par kapljic olivnega olja in ščepec soli.
Solato pustimo petnajst minut do pol ure stati v hladilniku. |
|
_________________ Izgube določajo dobiček, |
|
|
|
| | |
Objavljeno: 14 Mar 2008 22:10 |
|
|
Deželan |
|
|
|
Pridružen/-a | 06.01. 2008, 15:58 | Prispevkov | 202 | Kraj | Slovenija |
|
|
|
|
|
|
|
Potrebujemo: 1/2 kg svinskega mesa za golaž, 2 čebuli, 2 lončka kisle smetane, rdeča paprika v prahu, olje, moka, jajca in mleko za palačinke, sol in poper po okusu
Na olju scvreš na drobno zrezano čebulo in na koščke zrezano meso, dodaš 1 veliko žlico rdeče paprike in priliješ toliko vode, da je meso pokrito in skuhaš do mehkega kot golaž.Soliš in popraš.
Medtem pripraviš palačinke po svojem receptu.
Ko je golaž skuhan, posebej zmelješ samo meso in pol žličke kisle smetane. S tem nadevom polniš palačinke, jih zložiš na 4 dele in jih položiš v ognjevarno posodo. Posebej zmiksaš omako od golaža, jo segreješ in dodaš podmet ( 2 žlički moke in vodo ) ter eno celo kislo smetano. S to omako preliješ palačinke in jih za trenutek segreješ v pečici. |
|
_________________ Izgube določajo dobiček, |
|
|
|
| | |
Objavljeno: 15 Mar 2008 05:37 |
|
|
Paco |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:09 | Prispevkov | 197 | Kraj | Levo od ljubljane |
|
|
|
|
|
|
|
Deželan je napisal/a: |
Paco ---- vidva z Majo bi glišn prav dišala** v debati ob kofetu kak povečat količino mleka. |
Heh, bi se dalo zmenit. Ravno sem študiral, da bi kravam pokladal viške čebule in česna, pa se bojim, da jih bik niti pogledal ne bi več. Ampak debata bolje teče ob ali modri frankinji.
|
|
_________________ TOMO VINKOVIĆ FOREWER |
|
|
|
Objavljeno: 15 Mar 2008 18:35 |
|
|
maja |
|
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 19:11 | Prispevkov | 272 |
|
|
|
|
|
|
|
Paco je napisal/a: |
Deželan je napisal/a: |
Paco ---- vidva z Majo bi glišn prav dišala** v debati ob kofetu kak povečat količino mleka. |
Heh, bi se dalo zmenit. Ravno sem študiral, da bi kravam pokladal viške čebule in česna, pa se bojim, da jih bik niti pogledal ne bi več. Ampak debata bolje teče ob ali modri frankinji.
|
Nikar ne pokladaj čebule kravam, bo dišalo po čebulnem mleku!
Maja |
|
|
|
|
| Riž s čebulo in česnom | |
Objavljeno: 28 Mar 2008 21:22 |
|
|
Deželan |
|
|
|
Pridružen/-a | 06.01. 2008, 15:58 | Prispevkov | 202 | Kraj | Slovenija |
|
|
|
|
|
|
|
Sestavine:
olje
1 čebula (manjša)
3 - 4 stroki česna
riž (cca. 2 skodelici)
goveja kocka
sol
Postopek:
Na olju prepražimo nasekljano čebulo in česen (česen dodamo malo kasneje kot čebulo, da se nam ne zažge), potem dodamo surov riž in zalijemo z vodo. Ko je riž kuhan, dodamo še kocko in solimo - lahko tudi druge začimbe po vašem okusu.
za znebitev vonja po čebuli zaleže zvečenje svežega petršilja en mal |
|
_________________ Izgube določajo dobiček, |
|
|
|
Objavljeno: 29 Mar 2008 05:46 |
|
|
Sine |
Administrator foruma |
|
|
Pridružen/-a | 30.11. 2007, 16:45 | Prispevkov | 986 | Kraj | Domžale |
|
|
|
|
|
|
|
To bi znalo biti dobro. Bom poizkusil. |
|
_________________ ADMIN MA VAS RAD |
|
|
|
| Re: Riž s čebulo in česnom | |
Objavljeno: 04 Maj 2008 06:43 |
|
|
SEBE |
|
|
|
Pridružen/-a | 03.01. 2008, 18:54 | Prispevkov | 123 |
|
|
|
|
|
|
|
Deželan je napisal/a: |
Sestavine:
olje
1 čebula (manjša)
3 - 4 stroki česna
riž (cca. 2 skodelici)
goveja kocka
sol
Postopek:
Na olju prepražimo nasekljano čebulo in česen (česen dodamo malo kasneje kot čebulo, da se nam ne zažge), potem dodamo surov riž in zalijemo z vodo. Ko je riž kuhan, dodamo še kocko in solimo - lahko tudi druge začimbe po vašem okusu.
za znebitev vonja po čebuli zaleže zvečenje svežega petršilja en mal |
Nisem še poskusila tega recepta, pa me vseeno zanima, če ga kdo je in kakšen je bil rezultat?
Sebe |
|
|
|
|
| | |
Objavljeno: 20 Maj 2008 19:37 |
|
|
Deželan |
|
|
|
Pridružen/-a | 06.01. 2008, 15:58 | Prispevkov | 202 | Kraj | Slovenija |
|
|
|
|
|
|
|
BELOKRANJSKO CVRTJE
60 dag mletega mesa
1 žemlja � kruh
2 žlici olja
2 žlici sesekljane čebule
1 jajce
sol
poper
zelen peteršilj
Za paniranje:
moka
jajce
drobtine
maščoba za cvrtje
Priprava:
Meso (goveje ali svinjsko) zmeljemo, prav tako v mleku namočeno žemljo. Meso zabelimo s prepraženo čebulo, dodamo druge sestavine ter z roko premešamo. Oblikujemo manjše zrezke, jih povaljamo v moki, jajcu in drobtinah ter v vročen olju ocvremo. Zrezke pobiramo na cedilo in na toplem hranimo do kosila.
K zrezkom ponudimo sočno krompirjevo solato.
Pa dober tek!!! |
|
_________________ Izgube določajo dobiček, |
|
|
|
Glas dežele Seznam forumov » Njamiiiii.. kaj bomo danes dobrega skuhali????
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|